Wulff je zmagal kot kandidat vladajoče koalicije. Foto: EPA
Wulff je zmagal kot kandidat vladajoče koalicije. Foto: EPA

Wulff je bil kot deseti nemški predsednik izvoljen v sredo, za izvolitev pa so bili potrebni trije krogi v zvezni skupščini. Na položaju predsednika je nasledil Horsta Köhlerja, ki je konec maja odstopil zaradi kritik na račun njegovih izjav o vlogi nemške vojske v Afganistanu.

Z 51 leti je Wulff postal najmlajši predsednik v zgodovini Nemčije, v svoje prvem govoru na tem položaju pa je povedal, da ga današnji trenutek navdihuje z veseljem in ponižnostjo. "Zavedam se odgovornosti, ki jih prinaša položaj predsednika države, Hvaležen sem, da bom lahko na tem položaju služil Nemčiji, Nemcem in vsem ljudem, ki tukaj živijo," je dejal.

Novi predsednik je obljubil, da si bo prizadeval za "gradnjo mostov", pri čemer se mu zdi pomembno, da "vzpostavi povezavo med mladimi in starimi, med ljudmi z Vzhoda in Zahoda, med domačini in priseljenci, med delodajalci in delojemalci ter brezposelnimi, med ljudmi s in brez posebnih potreb".

Stranke boljše kot njihov ugled
V svojem govoru se je postavil v bran strankarskemu sistemu v Nemčiji in po njegovem mnenju so stranke "mnogo boljše kot njihov ugled". Ob tem je napovedal, da namerava ljudi navdušiti, da se bodo v večji meri zavzeli za politiko in sodelovali pri političnem oblikovanju volje. Zavzel se je tudi, da bi si politika v večji meri prizadevala za integracijo tujcev v Nemčiji.

Wullf je svoj mandat začel z dobro popotnico v javnosti, saj je v zadnji javnomnenjski raziskavi 72 odstotkov vprašanih dejalo, da bo dober predsednik države, 58 odstotkov jih meni, da je bil izbran pravi kandidat, medtem ko jih je 35 odstotkov prepričanih, da bi bil njegov nasprotnik Joachim Gauck boljši predsednik.

Položaj nemškega predsednika je bil prvič ustanovljen leta 1919, vendar se trenutno štejejo le predsedniki Zahodne Nemčije, ki je nastala leta 1949.