ZDA in Nato načrtujeta, da bi skrb za celotno varnost v Afganistanu tamkajšnjim oblastem predala do konca leta 2014, a številni dvomijo, da je država na to pripravljena. Foto: EPA
ZDA in Nato načrtujeta, da bi skrb za celotno varnost v Afganistanu tamkajšnjim oblastem predala do konca leta 2014, a številni dvomijo, da je država na to pripravljena. Foto: EPA

Poleg umrlih je nekaj deset ljudi tudi ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju, zato bi se število žrtev lahko še povzpelo. Na kraj tragedije so prišle reševalne ekipe, ki pomagajo civilistom izpod ruševin. V bolnišnici, ki stoji v kraju Azra, je bilo zelo veliko ljudi, med njimi tudi precej žensk in otrok.

Talibani: Ne napadamo javnih stavb
Uradne oblasti so za nov krvav dan obtožile talibane, a ti so se že oglasili in zanikali dejanje. Dejali so, da ne napadajo javnih krajev, zato je bila ta eksplozija "delo nekoga, ki je s tem želel nekaj sporočiti". Po poročanju BBC-ja v Azri, ki leži v bližini meje s Pakistanom, vlada nima oblasti trdno v rokah, v mestu pa se skriva in deluje veliko oboroženih upornikov in tihotapcev.

Smrt kosila tudi na tržnici
Predtem so o napadu poročali tudi s severa države. V eksploziji kolesa bombe na tržnici je bilo v petek ubitih najmanj deset ljudi, še 24 je ranjenih. Eksplozivna naprava je bila pritrjena na kolo, ki je stalo v bližini prodajalne s sladoledom. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, oblasti pa tudi v tem primeru domnevajo, da je bila bomba delo talibanov.

Sever Afganistana velja za stabilnejše območje kot sta jug in vzhod, vendar se je v zadnjem času tudi v tem delu razmahnilo nasilja.

Maj piše črno zgodovino
Po podatkih Združenih narodov so uporniki odgovorni za tri četrtine smrti med civilisti v tej nemirni državi. Leto 2010 je bilo najbolj krvavo tako med civilisti kot vojaki, nasilje pa se nadaljuje tudi letos.

Maj je bil tako najbolj tragičen mesec za neoborožene domačine, odkar so pred štirimi leti začeli voditi statistiko. Združeni narodi so dejali, da je bilo samo v tem mesecu 368 smrti, povezanih s spopadi, 82 odstotkov pa so jih zakrivili uporniki.