Maršalove otoke sestavlja 29 koralnih otokov, na katerih živi okoli 70.000 prebivalcev. Foto: EPA
Maršalove otoke sestavlja 29 koralnih otokov, na katerih živi okoli 70.000 prebivalcev. Foto: EPA

Nizko ležečim tihooceanskim otokom, katerih najvišja točka je le dva metra nad gladino morske vode, grozi, da bodo kmalu poplavljeni. Gladina morja se namreč zaradi podnebnih sprememb na v Tihem oceanu še posebej hitro dviguje. Če je bila med letoma 1993 in 2009 rast morske gladine v povprečju 3,2 milimetra na leto, je bila na Maršalovih otokih kar 12 milimetrov na leto.

Slana morska voda, ki prebija nasipe in razjeda lokalne ceste, obdelovalna zemlja pa postaja nerodovitna, je zdaj razkrila nov temačnejši izziv, piše britanski BBC.

Letošnje plimovanje med februarjem in aprilom pa je bilo tako izrazito, "da so ga občutili tudi mrtvi," je dejal zunanji minister Maršalovih otokov Tony De Brum na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah v Bonnu. "Iz grobov je odneslo krste in umrle, zadeva je tako resna," je dodal. Glede 26 naplavljenih posmrtnih ostankov je pojasnil, da domnevajo, da gre za japonske vojake iz druge svetovne vojne, saj na kosteh ni znakov nasilja, "lahko pa je šlo za samomor," je pojasnil minister.

Tony De Brum je zato znova pozval svetovne velesile, kot sta Kitajska in Indija, da se čim prej zavežejo k zmanjšanju izpusta ogljikovega dioksida v zrak.