Največ tujih borcev je v BiH prišlo iz Savdske Arabije, Alžirije, Irana, Pakistana, Turčije in Malezije. Za svoje skrajne ideje so pridobili privržence tudi med domačini. Foto: EPA
Največ tujih borcev je v BiH prišlo iz Savdske Arabije, Alžirije, Irana, Pakistana, Turčije in Malezije. Za svoje skrajne ideje so pridobili privržence tudi med domačini. Foto: EPA
V Zenici se je februarja letos zbralo več kot tisoč nekdanjih mudžahidov in njihovih privržencev, ki so protestirali proti odvzemu državljanstva njihovim kolegom. Foto: EPA

Po poročanju časopisa Nezavisne novine naj bi pripadniki teroristične mreže Al Kaida in vahabistov iz BiH-a v sosednjo državo preneseli večje količine orožja, saj teroristi menijo, da bo v bližnji prihodnosti Hrvaška z vstopom v Evropsko unijo in posledično s sproščenim nadzorom na mejah postala dobra izhodiščna točka za distribucijo orožja in razstreliva v druge evropske države.

Po podatkih obveščevalnih služb iz BiH-a, do katerih so se dokopali v časopisu, naj bi orožje romalo na področja na Hrvaškem, kjer živi pretežno muslimansko prebivalstvo, pri katerem naj bi se tudi skrilo nevarne pošiljke.

Glavne prometne poti za prevoz orožja vodijo proti Zarebu, Karlovcu, Gunju in Splitu, eno od poti pa naj bi nadziral Vladimir Popilovski, ta je po poročanju časopisa blizu mudžahidom, ki so med vojno tvorili lastno brigado, sestavljeno samo iz tujih borcev.

Lovke vodijo do oblasti
Za Popilovskim naj bi stal Šemsudin Mehmedović, ki je nekdanji notranji minister kantona Zenica-Doboj in je bil pred nekaj leti obtožen za nezakonito razdeljevanje orožja med svojim ministrovanjem, vendar ga je sodišče spoznalo za nedolžnega. Mehmedović je danes namestnik predsednika poslanskega kluba demokratične stranke v predstavniškem domu parlamenta BiH-a in član parlamentarne delegacije BiH-a v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Mudžahidi so se med vojno v BiH-u iz islamskih držav prišli bojevati na stran muslimanov, mnogi pa so se po koncu vojne poročili z domačinkami in pridobili državljanstvo BiH-a. Prav Mehmedović je mudžahidom podpisoval poročne liste in jim tako omogočil pridobitev državljanstva. Med drugim je poročna lista podpisal tudi dvema mudžahidoma, ki sta trenutno v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi.

Mudžahidi prinesli skrajne ideje
Z mudžahidi, ki so oblikovali osamljene skupnosti predvsem na podeželju, je v nekoč zmerno islamsko deželo prišla tudi skrajna oblika islama - vahabizem. Njegovi pripadniki so v zadnjih letih pogosto prišli v konflikte z drugimi tamkajšnjimi muslimani, ki so jim očitali nespoštovanje islamskih pravil, ki se jih sami zelo strogo držijo.

Na tuje islamske borce so oblasti znova postale pozorne po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, ko so ameriške oblasti ugotovile, da sledi vodijo tudi v BiH. Jeseni leta 2005 so v BiH-u prijele skrajneže, ki naj bi se pripravljali za samomorilske napade v Evropi. Zaradi pritiskov drugih držav, predvsem ZDA, so se oblasti odločile, da tujim borcem prekličejo državljanstva in jih izženejo v svoje domovine.

G. V.