Zapor v Thomsonu bo najbolj varovan zapor v državi, obljubljajo v Washingtonu. Foto: EPA
Zapor v Thomsonu bo najbolj varovan zapor v državi, obljubljajo v Washingtonu. Foto: EPA
Guatanamovci po novem v Illinoisu

Ameriški predsednik Barack Obama je pravosodnemu in drugim ministrstvom naročil, da prevzamejo zapor v Thomsonu, kamor bodo preselili del zapornikov iz zloglasnega zapora Guantanamo na Kubi. Za zdaj še ni znano, kdaj bodo začeli preseljevati ujetnike, saj kongres še ni potrdil potrebnih sredstev.

Zapor v vasi ob Misisipiju so zgradili leta 2001 za potrebe zvezne države Illinois, vendar se je objekt s 1.600 celicami izkazal za preobsežnega in trenutno je v njem nameščenih le 200 zapornikov, ki ne veljajo za najnevarnejše. To se bo zdaj spremenilo, saj tja prihajajo največji sovražniki Amerike, zaradi česar bodo zapor tudi dodatno utrdili in posodobili.

Republikanci niso navdušeni nad preselitvijo osumljenih teroristov v Illinois in po vsej zvezni državi napovedujejo same težave in povečano nevarnost. Z njimi se ne strinjajo župan Thomsona in njegovi prebivalci, ki si od novih "gostov" obetajo predvsem gospodarske koristi, saj naj bi zaporniki zagotovili tudi 3.000 novih delovnih mest.

V omenjeni zapor naj bi sicer preselili le okoli sto ujetnikov iz Guantanama, medtem ko naj bi preostalih 200 preselili v tujino in v druge ameriške zapore. Obama je ob prisegi januarja letos napovedal zaprtje zloglasnega zapora v letu dni, vendar mu obljube ne bo uspelo izpolniti, za kar so v veliki meri odgovorni republikanski nasprotniki v kongresu, ki mu nočejo nameniti denarja za zaprtje.

Guatanamovci po novem v Illinoisu