Zapori v ZDA so do terorističnih osumljencev zelo neprijazni. Foto: EPA
Zapori v ZDA so do terorističnih osumljencev zelo neprijazni. Foto: EPA
Kalid Šejk Mohamed
Kalid Šejk Mohamed je eden od tistih, za katere bodo po vsej verjetnosti veljali posebni administrativni ukrepi. Foto: EPA

Glede na pričanja nekaterih zapornikov, ne prav prijetna. "Osamitev, zaprti v celicah 23 ur na dan, stalni videoprenadzor in največ dva obiska na mesec," je bivanje v newyorškem zaporu opisal ameriški študent Syed Fahad Hashimi, ki je bil obtožen manjših zločinov pri pomoči Al Kaidi.

Hashimi je obtožen, da je v svojem londonskem stanovanju hranil dva tedna vodoodporne nogavice, pregrinjala in dežne plašče, ki naj bi jih dal Junaidu Babarju, ta pa naj bi jih prenesel Al Kaidi v Afganistan. Hashimi naj bi Babarju podaril tudi telefon in mu posodil denar za karto za Pakistan, da bi tja prenesel vso opremo.

Posebni administrativni ukrepi za osamitev zapornikov
Dve leti in pol, kolikor je v osami preživel Hashimi, je eno najdaljših obdobij v ZDA, ki jih je moral osumljenec pred sojenjem preživeti v samici. Razmere, v katerih je čakal na sojenje, so sprožile ogorčene odzive zagovornikov za človekove pravice. "Kar nekaj muslimanov, ki so obtoženi spogledovanja s terorizmom, je še veliko huje obravnavih kot Hashimi," je povedal Hashimijev odvetnik Sean Maher. "Tovrstni ukrepi vodijo v popolno čustveno deprivacijo, zaradi tega pa se moja stranka ne more zagovarjati, kot bi se želel," je še dodal.

Tako obravnavo za nekatere osumljene, ki naj bi jim sodili v skladu s protiteroristično zakonodajo, so poimenovali posebni administrativni ukrepi. Ameriško pravosodno ministrstvo je prepričano, da so ukrepi nujno potrebni, da bi preprečili nasilje, saj naj bi Hashimi grozil britanskim oblastem, ko so ga aretirali.

Ukrepi tudi za zapornike iz Guantanama
Ameriško pravosodno ministrstvo naj bi več deset zapornikov iz Guantanama preselilo v zapore v ZDA, kjer naj bi jim sodili na civilnih sodiščih. Prav vsi bi lahko padli pod posebne administrativne ukrepe, saj bi nevarnim zapornikom le tako lahko preprečili stike z drugimi zaporniki. V New Yorku prav zdaj poteka proces proti Halidu Šejku Mohamedu, odgovornemu za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001, in štirim njegovim pomočnikom.

"Ne bi bila presenečena, če bodo zanje veljali posebni administrativni ukrepi in popolna osama, saj so veliko "nevarnejši" kot je bil na primer Hashimi," je povedala Karen Greenberg, direktorica centra za pravo in varnost. Od več kot 200.000 zapornikov v ZDA jih je 42 zaprtih pod posebnimi administrativnimi ukrepi, od teh pa jih je 28 osumljenih terorizma.