Orban bo madžarsko vlado vodil še naslednja štiri leta. Foto: Reuters
Orban bo madžarsko vlado vodil še naslednja štiri leta. Foto: Reuters
Volilno pravico ima osem milijonov Madžarov. Foto: Reuters

Ker pri naših vzhodnih sosedih niso izvedli vzporednih volitev, bo treba še počakati na prve delne uradne izide. A ker ni volilnega molka, so bile na dan volitev opravljene javnomnenjske ankete, ki so pokazale na prepričljivo zmago Fidesza.

Okoli 27 odstotkov glasov naj bi prejelo pet levosredinskih strank, ki so se januarja letos povezale v volilno zavezništvo Enotnost. Sledi skrajno desni Jobbik z okoli 18 odstotkov glasov.

Če bodo obveljali ti izidi, bo imel Fidesz v parlamentu še naprej dvotretjinsko večino.

Po zadnjih podatkih je bila volilna udeležba nižja kot na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti. Do 17.30 je svoj glas oddalo 56,77 odstotka volivcev, kar je dve odstotni točki manj kot leta 2010, ko je bila na koncu udeležba več kot 64-odstotna.

Še dvakrat na volišča
Letošnje leto sicer velja na Madžarskem za "super" volilno. 25. maja bodo volitve v Evropski parlament, za oktober pa so napovedane lokalne volitve.

Prav vse, prav gotovo pa današnje volitve naj bi minile v znamenju potrditve moči Fidesza in Orbana. Leto ni le volilno, ampak je tudi v znamenju nove volilne zakonodaje. Volitve na Madžarskem so tako po novem enokrožne, poslanskih mest pa bo namesto 386 le 199. Tudi številno volilnih okrožij se je s 176 zmanjšalo na 106, združevanje pa naj bi bilo po mnenju kritikov v korist stranke Fidesz.

Okrožja, ki so veljala za tradicionalno opozicijska, naj bi namreč uspešno razbili, kar pomeni, da bodo glasove šteli drugače. Po pošti lahko volijo tudi Madžari iz tujine, kar je pomembna novost, saj naj bi približno 120 tisoč ali tudi več registriranih volivcev prineslo dodatne glasove stranki premierja Viktorja Orbana. Vsa pričakovanja so usmerjena k vprašanju, kakšna bo Fideszova večina, absolutna ali celo ustavna.

Medla volilna kampanja
Temu primerna pa je bila tudi predvolilna kampanja - brez vsebine. Stranka Fidesz in premier Orban nista niti predstavila programa, ampak poudarjala dosežke in obljubljala takšno politiko tudi v prihodnje. Glavna opozicijska sila, nekoliko prisiljena koalicija Enotnost, pa je svoj program naslonila predvsem na napad na Fidesz.

Po mnenju opazovalcev pet strank Enotnosti, ki jo vodi prvak socialistov Attila Mesterhazy, nima prav zelo enotne prihodnosti, pa tudi preteklost je zaradi političnih in korupcijskih škandalov precej omadeževana.

Spretna populistična retorika premierja Viktorja Orbana, ki pa vendarle lahko nekaj pokaže: z javnimi deli mu je vsaj statistično uspelo znižati brezposelnost, gospodinjstvom cene energentov, javni dolg pa pod tri odstotke.

Na drugi strani pa se bodo Orbanovi nasprotniki odločili za opozicijo, ker ne verjamejo v stvarnost Fideszovih ukrepov in jim ni všeč njegova kvaziprotievropska retorika. Kljub spodbudni makroekonomski podobi ima namreč Madžarska velike socialne in gospodarske težave, kar državljani še kako dobro občutijo.

Madžari na volitvah
Madžari na volitvah