Iz Tripolisa poročajo o hudih bojih. Foto: EPA
Iz Tripolisa poročajo o hudih bojih. Foto: EPA
Tripolis
Po poročanju nekaterih medijev naj bi se Gadafi pripravljal na beg iz Libije. Foto: EPA
Bitka za Tripolis

Skoraj pol leta po izbruhu spopadov med silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija in libijskimi uporniki se je v soboto začela po mnenju številnih odločilna bitka za Tripolis. Spopadi za glavno mesto so se nadaljevali tudi danes in uporniki napovedujejo, da bo mesto kmalu v njihovih rokah.

Uporniki, ki so v zadnjih dneh zavzeli nekatera pomembnejša mesta okoli Tripolisa, trdijo, da v prestolnici poteka upor, ki ga koordinirajo sočasno s svojim približevanjem mestu.

"Začele se je ura nič. Uporniki v Tripolisu so se uprli. Gre za predhodno določen načrt, na to so se pripravljali nekaj časa. So v koordinaciji z uporniki, ki se približujejo z vzhoda, zahoda in juga," trdi Abdel Hafiz Ghoga, predstavnik Nacionalnega prehodnega sveta. "Naslednje ure so ključne. Številne njihove brigade in njihovi poveljniki so zbežali," še trdi.

Uporniki so po lastnih navedbah sicer že ponoči imeli pod nadzorom več delov oz. predmestij Tripolija, eno od skladišč orožja in letališče v libijski prestolnici. Čez dan so se boji za mesto nadaljevali, uporniki pa napredovali proti središču mesta. Vodja libijskega Nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil je za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira povedal, da so bile akcije upornikov vnaprej pripravljene in usklajene.

Uporniki trdijo, da so prvo operacijo proti Gadafijevim silam izvedli v sodelovanju s silami zveze Nato. Zavezništvo je danes sporočilo, da se je osredotočilo na libijsko prestolnico in da so njegova letala v soboto zgolj v tem mestu napadla 22 ciljev.

Predstavnik Natovih sil v Libiji, kanadski poveljnik Roland Lavoie je sicer zavrnil navedbe, da bi bili Natovi napadi usklajeni z napadi upornikov. "Mi samo slabimo moč Gadafijevih sil. Opozicija je to izkoristila," je poudaril. Nato ima namreč v Libiji mandat zgolj zaščititi civilno prebivalstvo in ta cilj po njegovih besedah tudi zasleduje.

Število žrtev neznano
Koliko žrtev so do zdaj zahtevali boji za prestolnico, ni znano; predstavnik libijskega Prehodnega nacionalnega sveta v Združenih arabskih emiratih je izrazil bojazen, da bi v bitki za Tripolis lahko umrlo na stotine ljudi.

Med spopadi za Tripoli se je v zvočnem posnetku, ki ga je v živo prenašala državna televizija, v soboto zvečer oglasil Gadafi. Upornike je označil za izdajalce in podgane ter jih obtožil, da želijo uničiti Libijo. Ob tem je pozval svoje privržence, naj pridejo iz vse države in se mu pridružijo v boju za glavno mesto "do zadnje krvi".

Evropskim državam pa je Gadafi očital, da si prizadevajo zgolj za libijsko nafto. "Francoski predsednik Nicolas Sarkozy hoče zgolj našo nafto," je poudaril.

Čez manj kot 24 ur se je Gadafi oglasil znova in v zvočnem posnetku ponovil, da se ne bo vdal, in poudaril, da bo iz bitke za Tripolis izšel kot zmagovalec. Libijce je pozval, naj se za Tripolis bojujejo do zadnje kaplje krvi. Zatrdil je še, da je še vedno v Tripolisu in s tem zanikal govorice, da je skupaj z družino že na begu.

Nekdanji premier v Italiji
Tudi Gadafijev sin Seif Al Islam je v posnetku, ki ga je libijska televizija predvajala zgodaj davi, zatrdil, da se režim ne bo vdal. "Vztrajali bomo šest mesecev, leto, dve ... in bomo zmagali," je dejal in poudaril, da je to volja libijskega ljudstva. Dejal je še, da je v spopadih v Libiji plačala ceno tudi Gadafijeva družina.

Italijanski notranji minister Ignazio La Russa pa je danes potrdil, da je v Italiji "številka dve" Gadafijevega režima, nekdanji premier Abdelsalam Džalud. Ta se je pred kratkim pridružil upornikom in v posnetku, ki ga je danes predvajala Al Džazira, prebivalce Tripolisa pozval k vstaji. Džalud naj bi v Italijo prispel v soboto zjutraj z letalom s tunizijskega otoka Džerba.

Predstavniki libijskih upornikov v Dubaju so medtem sporočili, da že pripravljajo državo na obdobje po Gadafiju. Del njihovega načrta je stabilizirati Libijo pred strmoglavljenjem dolgoletnega voditelja.

Državam, ki so libijski Nacionalni prehodni svet priznale kot legitimnega predstavnika Libije, se je danes pridružila še libijska soseda Tunizija, ki je do zdaj glede konflikta v Libiji zavzemala nevtralno stališče. V Tunizijo se je sicer od začetka spopadov med uporniki in Gadafijevimi silami zateklo več sto tisoč libijskih beguncev.

Med tistimi, ki Gadafiju napovedujejo le še nekaj dni na oblasti, je tudi Bela hiša. "Verjamemo, da so Gadafiju šteti dnevi in da libijsko ljudstvo zasluži pravično, demokratično in mirno prihodnost," piše v sporočilu Bele hiše. V Washingtonu so še poudarili, da pozorno spremljajo razmere v Libiji.

Bitka za Tripolis