Newyorška avenija Park je ena najbolj zaželjenih lokacij v mestu. Foto: Wikpedia
Newyorška avenija Park je ena najbolj zaželjenih lokacij v mestu. Foto: Wikpedia
Stanovanje je v obupnem stanju. Foto: NY Post

V članku z naslovom "Slovani New Yorka" New York Post piše, da se 12 let po koncu prelivanja krvi na Balkanu boj nadaljuje okoli zapuščenega dvonadstropnega stanovanja, ki ga je imela nekoč Jugoslavija v lasti na enem od najbolj zaželenih naslovov na Manhattnu.
Razkošno stanovanje bi se lahko kmalu znašlo na tržišču, a se mora pet "sprtih" strani, ki so sestavljale nekdanjo Jugoslavijo, sprva dogovoriti, katera nepremičninska agencija jih bo zastopala pri prodaji, in med seboj razdeliti potemnelo srebrnino in zaprašen kristal. Barva se lušči s stropa, srebrni krožniki stojijo na kredenci. Kuhinja se ponaša z orjaško mikrovalovno pečico, v shrambi pa še vedno čaka kozarec vloženih višenj in tajske začimbe.

Srbija, Slovenija, BiH, Hrvaška in Makedonija si lastijo 14-sobno stanovanje s šestimi spalnicami, štirimi kopalnicami, dvema dodatnima straniščema ter - z umazanijo in prahom, ki sta se nabirala 19 let. "S tem se zapira zadnje poglavje," pravi Milan Milanović, namestnik srbskega veleposlanika pri ZN.

"Nikogaršnja zemlja"
215 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki so ga v najboljših časih uporabljali jugoslovanski odposlanci pri ZN, so izpraznili leta 1992, ko je Jugoslavija začela razpadati. Jugoslavija je stanovanje kupila leta 1975, za časa maršala Tita, za 100.000 dolarjev, zadnji pa ga je uporabljal nekdanji jugoslovanski veleposlanik pri ZN Darko Silović, sicer Hrvat, ki je leta 1992 v znak protesta nad srbskim vodstvom zapustil svoje mesto veleposlanika SFRJ.
Sprva stanovanja, ki bi pripadlo njegovemu srbskemu nasledniku, ni hotel zapustiti, a nazadnje mu drugega ni preostalo, stanovanje pa je za tem hitro postalo "nikogaršnja zemlja", "kolateralna žrtev" v boju med nekdanjimi državami.

19 let nabiranja prahu
Sodnik je leta 1995 razsodil, da gre za politično zadevo, in ne za stvar sodišč. Nazadnje se je Srbija javila za plačevanje stroškov, ki danes znašajo 12.300 dolarjev na mesec. A zaradi spora glede lastništva zadruga ni pustila srbskim ali drugim diplomatom, da živijo tam.

Dogovor iz leta 2001 med nekdanjimi državami SFRJ je postavil pravila, kako bi se v prihodnosti morala razdeliti jugoslovanska lastnina po svetu, ampak stanovanje na Manhattnu je bilo iz te razdelitve izvzeto in je zato ostalo prazno in v nekakšnih nepremičninskih "vicah".
Dogovor o prodaji stanovanja, po katerem bo Srbija, glede na formulo, ki temelji na gospodarski moči posameznih držav, prejela 39,5 odstotka od prodaje, naj bi bil sklenjen še ta teden v Sarajevu. Po tem ima Srbija pravico terjati še 2 milijona dolarjev, ki jih je porabila za vzdrževanje praznega stanovanja zadnjih 19 let.