Iran posodablja svoje centrifuge za bogatenje urana in s tem povzroča sive lase zahodnim silam. Foto: EPA
Iran posodablja svoje centrifuge za bogatenje urana in s tem povzroča sive lase zahodnim silam. Foto: EPA
Nova pogajanja z Iranom

Dvodnevno srečanje poteka v času, ko Iran pestijo ostre sankcije, Izrael pa še ni dokončno izključil možnosti preventivnega zračnega napada, da bi ustavil iranski jedrski program, ki naj bi bil po domnevah Zahoda namenjen razvoju jedrskega orožja. A po letih neuspehov pri pogajanjih so pričakovanja majhna.

Svetovne sile naj bi Iranu tokrat ponudile, da lahko nadaljuje trgovanje z zlatom in drugimi plemenitimi kovinami, prav tako pa naj bi mu prižgale zeleno luč za določene mednarodne bančne posle.

V zameno pa bi moral Iran omejiti postopke bogatenja urana do stopnje 20 odstotkov, prav tako pa zapreti sporni obrat za bogatenje urana v mestu Fordo. Neimenovan iranski vir je že povedal, da Iran v zaprtje obrata v Fordoju ne bo privolil, a da ustavitve bogatenja urana na stopnjo 20 odstotkov ni mogoče izključiti, če bodo ukinjene sankcije proti Iranu.

Zahodne sile namreč skrbi, da je bogatenje urana do te stopnje namenjeno predvsem razvoju atomske bombe, kar Iran vztrajno zavrača in poudarja, da želi, da svet spoštuje njegovo pravico do bogatenja urana v miroljubne namene.

"Pripravili smo dobro in posodobljeno ponudbo za nove pogovore, za katero menimo, da je uravnotežena in poštena osnova za konstruktivne pogovore. Ponudba upošteva mednarodne skrbi o naravi iranskega jedrskega programa, a je zmožna upoštevati tudi ideje Irana," so sporočili predstavniki visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Catherine Ashton.

Prvi krog pogovorov se je začel davi v hotelu Rixos v mestu Almaty in se je končal po treh urah. Kot je dejal tiskovni predstavnik Ashtonove Michael Mann, bodo pogovore nadaljevali v sredo dopoldne po krajevnem času. Neki zahodni vir je današnje srečanje označil kot "koristno".

Gre za prve tovrstne pogovore po lanskem juniju. Od zadnjega srečanja med predstavniki Velike Britanije, Kitajske, Francije, Nemčije, Rusije in ZDA na eni strani ter iranske delegacije na čelu z glavnim pogajalcem Saedom Džalilijem na drugi strani je bil dosežen le boren napredek. Srečanje se je takrat končalo brez preboja, jedro spora pa ostaja vztrajanje Irana, da ne opusti postopkov za bogatenje urana.

Nova pogajanja z Iranom