Nekdanji prvi mož banke Kulterer bo moral za zapahi preživeti tri leta. Foto: EPA
Nekdanji prvi mož banke Kulterer bo moral za zapahi preživeti tri leta. Foto: EPA
Obsojen direktor Hypo banke

Sodišče v Celovcu je Kultererju prisodilo triletno zaporno kazen, njegovemu nekdanjemu namestniku Günterju Striedingerju pa štiri leta zapora.

Davčni svetovalec Hermann Gabriel in odvetnik Gerhard Kucher, ki sta vodila posel, sta si prislužila štiri in pol oziroma štiri leta zapora. Odvetniki vseh štirih so napovedali pritožbo.

Sodišče je odločilo, da je četverica kriva poneverbe, s katero so banki povzročili 5,5 milijona evrov škode. Leta 2004 je namreč banka z izdajo delnic hčerinske družbe Hypo Leasing zbrala več milijonov evrov, ki jih je v bančni bilanci štela kot lastni kapital.

Menedžerjem je tožilstvo na sojenju očitalo, da so ob tem zlorabili svoja pooblastila in s kršitvijo avstrijskih bančnih pravil glede kapitalske ustreznosti bank ta denar namenili za posojila 11 podjetjem v Liechtensteinu, pri čemer so ta denar uporabili za prikrite nakupe prednostnih delnic.

Obtoženci videli dobiček za banko
Med procesom so se vsi obtoženci zagovarjali kot nedolžni in med drugim poudarjali, da so s svojim ravnanjem banki zagotovili dodatne prihodke in dobiček, pri podajanju več informacij pa so se sklicevali na liechtensteinsko zakonodajo o bančni tajnosti.

Odločitev celovškega sodišča bi lahko imela pomemben vpliv tudi na civilni postopek, ki poteka na sodišču na Dunaju, kjer Hypo toži Kultererja, Striedingerja in nekdanjega prvega moža družbe Hypo Leasing Josefa Kircherja za odškodnino prav zaradi spornega posla s prednostnimi delnicami iz leta 2004.

Avstrijska banka Hypo je pri nas bolj znana po aferi, v katero je vpleten nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki ga obtožnica bremeni, da je od banke sredi 90. let prejšnjega stoletja prejel pol milijona evrov nezakonite provizije.

Obsojen direktor Hypo banke