Tempelhofova glavna zgradba velja za arhitekturno mojstrovino. Foto: EPA
Tempelhofova glavna zgradba velja za arhitekturno mojstrovino. Foto: EPA
Proti zaprtju letališča je v Berlinu potekalo več protestov. Foto: EPA
Med sovjetsko blokado v letih 1948 in 1949 je bil Tempelhof tisti, ki je mesto ohranjal pri življenju. Foto: EPA
Zaprtje legendarnega letališča

Jutri bo berlinsko letališče Tempelhof za vedno zaprlo svoja vrata. Tu so po vojni, ko so sovjetske sile zaprle Zahodni Berlin, pristali ameriški in britanski piloti. Zavezniki so v mesto pripeljali na milijone ton hrane, goriva in zdravil za slabotno in bolehno prebivalstvo ter si prislužili naziv "bombonskih bombašev", ker so med preletom mesta nanj metali sladkarije.
"Prek Tempelhofa smo ostali živi," pripoveduje CNN-u 83-letna Hedi König, ki je po vojni živela blizu letališča v Zahodnem Berlinu. Brez daril iz zraka bi ljudje sestradali do smrti. Letališče je hitro postalo edino berlinsko središče za zaloge, ki je v mesto preneslo 2,5 milijona ton dobrin.
Veličastna arhitekturna stvaritev
Tempelhofova masivna glavna stavba, zasnovana za predstavljanje nacistične Nemčije obiskovalcem, ostaja ena največjih zgradb na svetu.
Ameriška vojska je pozneje na Tempelhofu zgradila košarkarsko igrišče in strelišče ter v njegovo širno mrežo podzemnih predorov skrila celoten poveljniški center.

A danes so Tempelhofove pristajalne steze za večino modernega civilnega letalstva prekratke. Mestne oblasti so letališče označile za nedobičkonosno in ga je bilo kot takega treba zapreti, medtem ko Berlin že gradi svoje novo veliko letališče Berlin-Brandenburg International.
Množični protesti
Proti odločitvi o zaprtju so protestirali tako prebivalci kot tudi piloti, ki menijo, da bi se moralo narediti več za ohranitev tako pomembnega dela mestne zgodovine.
Königova krivi poslovne vodje, ki naj bi pritiskali na mesto, naj zapre letališče zaradi prevelikih stroškov: "Za poslovneže letališče nima pomena. Bili so premladi, da bi se spomnili, kako pomemben je Tempelhof za mesto."
Kot mnogi drugi tudi Königova meni, da bi moralo letališče postati kulturni spomenik in da so bili prav zavezniški piloti tisti, ki so rešili Berlin.
Simbolni poleti tik pred polnočjo
Tempelhofovi začetki segajo v 4. september 1909, ko je ameriški letalski začetnik Orville Wright tu nekaj minut letel v motornem letalu. Vrata letalstva v Nemčiji so bila odprta, Tempelhof pa je pozneje postal berlinsko osrednje letališče in največje v Evropi. Letališče je tudi postalo dom Lufthanse, ki so jo ustanovili v Berlinu leta 1926.
Zadnji poleti iz Tempelhofa bodo izvedeni danes tik pred polnočjo. Eden bo poseben Lufthansin polet z junkersom Ju-52, povojnim transportnim letalom. Drugi bo DC-3 - isti tip letala, ki so ga pred 60 leti iz Tempelhofa pilotirali "bombonski bombaši".
Z zaprtjem Tempelhofa nemški prestolnici ostajata še dve letališči - Schönefeld in Tegel. Ta bo prevzel tudi vse polete s "pokojnega" letališča, Schönefeld pa naj bi leta 2011 postal novi Berlin-Brandenburg International (BBI). Po tem datumu bodo zaprli tudi Tegel.

K. S.

Zaprtje legendarnega letališča