Sojenje proti Sanaderju se bo v primeru vojnega dobičkarstva nadaljevalo v četrtek. Foto: EPA
Sojenje proti Sanaderju se bo v primeru vojnega dobičkarstva nadaljevalo v četrtek. Foto: EPA

Preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča Krešimir Devičić je odločil, da morajo Sanaderja po plačilu varščine izpustiti iz pripora.

Preiskovalni sodnik je to odločitev sprejel potem, ko je ustavno sodišče v torek ugodilo pritožbi Sanaderjevih odvetnikov in odredilo, da morajo Sanaderja ob plačilu varščine izpustiti iz pripora najpozneje 12. decembra do 7. ure zjutraj.

Sanaderjevi odvetniki so že napovedali pritožbo glede prepovedi zapuščanja kraja bivališča, tožilstvo pa se bo pritožilo zaradi odločitve sodišča o izpustitvi bivšega premierja na prostost.

Leto dni že v priporu
Sanader je v priporu od 10. decembra lani, ko so ga prijeli v Avstriji. Sredi julija so ga izročili Hrvaški in je od takrat v priporu v Remetincu v Zagrebu.

Preden bodo Sanaderja izpustili iz zapora, bodo morali njegovi odvetniki plačati 12,4 milijona kun (1,65 milijona evrov) varščine, ki je najvišja v zgodovini hrvaškega pravosodja.

Varščino zbrali prijatelji in sorodniki
Znesek naj bi s svojim premoženjem zagotovili Sanaderjeva družina in njegovi prijatelji, kot so predsednik sabora Luka Bebić ter poslanca Mario Zubović in Jerko Rošin. Sodišče se bo vpisalo kot lastnik nepremičnin, ki jih bodo zastavili Sanaderjeva družina in prijatelji.

Proti Sanaderju poteka več preiskav zaradi korupcije, med katerimi je najobsežnejša v primeru odtujitve najmanj 13,5 milijona evrov iz javnih podjetij in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-media.