Moški se je zažgal v središču Varšave. Foto: EPA
Moški se je zažgal v središču Varšave. Foto: EPA

Zaradi hitrega posredovanja varnostnikov, ki so moškega pogasili z gasilnim aparatom, je ta poskus samozažiga preživel, a je dobil hude poškodbe in je v kritičnem stanju v bolnišnici.

Pred poslopjem vlade, kjer ima urad poljski premier Donald Tusk, se je moški polil z razredčilom za barve in se nato zažgal. Posredovali so varnostniki, ki so stražili vladne prostore.

"Iz pisma, ki ga je pustil za seboj, je razvidno, da je imel velike finančne težave," je povedal predstavnik policije Mariusz Sokolowski. Pismo je moški poslal banki v bližini vladnih prostorov, kopije pisma pa še vodilnim poljskim časopisom.

Razočarani moški je v pismu pojasnil, da je poročen, ima tri otroke in živi v Varšavi. Zaradi neodplačevanja svojih dolgov naj bi imel tudi velike težave s sodnim izvršiteljem.

Zaradi dogodka je premier Tusk prekinil predvolilno turnejo pred parlamentarnimi volitvami in napovedal, da se bo vrnil v Varšavo, da bi v bolnišnici obiskal obupanega moškega, če bo njegovo stanje to dovoljevalo.

"To je izredno dramatičen dogodek," je dejal vidno pretreseni Tusk, ki ga je dogodek presenetil med obiskom v vasi Uraz na severozahodu Poljske.