Hrvaška predsednica bo po poročanju televizije N1 odstavila nekdanjega admirala iz sveta za domovinsko varnost zaradi izjave o napadu na Slovenijo. Foto: Reuters
Hrvaška predsednica bo po poročanju televizije N1 odstavila nekdanjega admirala iz sveta za domovinsko varnost zaradi izjave o napadu na Slovenijo. Foto: Reuters
Slovenija, Hrvaška
V odnosih med Hrvaško in Slovenijo se pojavlja tudi hujskaška retorika. Foto: BoBo

Predsednica naj bi podpisala razrešitev Domazeta Loša po današnji vrnitvi z Malte, kjer se udeležuje srečanja s predsedniki držav skupine Arraiolos, je poročala regionalna televizija N1, ki se sklicuje na neuradne informacije. Kot so dodali, je Kolinda Grabar-Kitarović dejala, da spoštuje admiralov prispevek med vojno na Hrvaškem, a da so njegove izjave o Sloveniji nesprejemljive.

"Stanje med državama zahteva racionalno in odgovorno vedenje, ne pa spodbujanja incidentov," je izjavo hrvaške predsednice objavil N1 na svoji spletni strani.

Nekdanji admiral o "sistematičnem slovenskem izsiljevanju"
Svetovalec hrvaške predsednice Domazet Lošo je v četrtek za desničarski novičarski portal direktno.hr komentiral spor o meji med Hrvaško in Slovenijo. Med drugim je izpostavil, da "ne ve, zakaj hrvaška politika sploh pristaja na sistematično slovensko izsiljevanje". Ocenil je, da bi lahko "hrvaška pehota v 48 urah vkorakala v Ljubljano".

Njegovo izjavo so v četrtek ostro kritizirali v največji opozicijski stranki SDP. Kot so dejali, je izjava o vojaškem pohodu na Slovenijo neprimerna.

Domazet Lošo je bil imenovan v svet za nacionalno varnost hrvaške predsednice leta 2015. V vojno na Hrvaškem se je vključil iz Beograda, kjer je bil v poveljstvu nekdanje jugoslovanske mornarice. Sodeloval je pri oblikovanju hrvaških varnostno-obveščevalnih služb in načrtovanju vojaških operacij. Po upokojitvi leta 2000 se je uveljavil kot vojaški analitik in geostrateg, velja pa tudi za privrženca teorij zarote.