Nemška policija domneva, da je bilo v napade vpletenih več kot 2.000 ljudi, preiskava pa je bila uvedena proti 120. Foto: EPA
Nemška policija domneva, da je bilo v napade vpletenih več kot 2.000 ljudi, preiskava pa je bila uvedena proti 120. Foto: EPA
Köln
Preiskava je pokazala, da je bilo več kot 1.200 žrtev napada, po večini žensk, med njimi je bilo 900 žrtev spolnih napadov. Med drugim je bilo v Kölnu več kot 600 žrtev, v Hamburgu pa okoli 400. Foto: EPA

Nemški zvezni urad za preiskavo kriminalnih dejanj je končal preiskavo o napadih na ljudi v Kölnu, Hamburgu in še nekaterih nemških mestih na silvestrsko noč. Ugotovili so, da je bilo več kot 1.200 žrtev napada, po večini žensk, med njimi je bilo 900 žrtev spolnih napadov. Med drugim je bilo v Kölnu več kot 600 žrtev, v Hamburgu pa okoli 400.

Kot poroča Washington Post, naj bi bilo glede na policijski dokument, ki ga je objavil Süddeutsche Zeitung, v napade domnevno vpletenih več kot 2.000 ljudi. Proti 120 domnevnim napadalcem so uvedli preiskavo, obsojeni so bili le štirje moški, a več sojenj še poteka. Večina napadalcev tako ostaja neidentificiranih in nekaznovanih, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž. V zadnjih tednih so zaradi pomanjkanja dokazov izpustili sedem osumljencev.

Preiskava zveznega urada za preiskavo kriminalnih dejanj je zaključena in s kakšnimi novimi podatki, prijetji napadalcev v dobrih sedmih mesecih po silvestrski noči, ki je dodobra pretresla nemško javnost in politiko, ni postregla. Spomnimo, tako javnost kot politika sta takrat pozivali k najstrožjim kaznim za napadalce.

Polovica od 120 identificiranih moških je v Nemčiji manj kot eno leto, velika večina od njih prihaja iz severne Afrike, komaj kdo iz Sirije. Prav tako ni dokazov, da bi bili napadi načrtovani in organizirani vnaprej, čeprav je to takoj po njih trdil nemški pravosodni minister Heiko Maas.

Kot je povedal direktor urada Holger Münch, so bili dokazi in opisi žrtev premalo in niso zadostovali za identifikacijo več napadalcev, zato Münch poziva k večjemu številu policistov na ulicah in več videonadzora. Kot posledica silvestrskih napadov predvsem v Kölnu in Hamburgu so Nemci zaostrili zakonodajo o izgonu tujcev, zdaj lahko tudi tiste, ki jim je dokazan najmanjši prekršek izženejo.