Maria Jepsen je leta 1992 postala prva evangeličansko-luteranska škofinja na svetu. Foto: EPA
Maria Jepsen je leta 1992 postala prva evangeličansko-luteranska škofinja na svetu. Foto: EPA

"Dvomi se o mojo verodostojnosti. Zato se ne počutim zmožna še naprej širiti veselega oznanila, kar sem ob svojem mašniškem posvečenju in posvečenju v škofinjo obljubila pred Bogom in skupnostjo," je ob odstopu dejala 65-letna škofinja.

Pred 18 leti postala prva škofinja
Jepsenova je aprila 1992 poskrbela za revolucijo v Evangeličanski oz. Luteranski cerkvi. Z imenovanjem na položaj škofinje v Hamburgu je namreč takrat postala prva evangeličansko-luteranska škofinja na svetu. Leta 2002 je bila imenovana za še en desetletni mandat.

Nemčija se v zadnjih mesecih spopada s plazom obtožb o pedofilskih dejanjih ali drugih zlorabah otrok predvsem v Katoliški, pa tudi v Evangeličanski cerkvi ter v laičnih šolskih ustanovah. Nemška vlada je zato aprila sklicala okroglo mizo, na kateri naj bi izoblikovali predloge za izboljšanje boja proti spolnim zlorabam mladoletnih v cerkvah in šolah.

Pozimi odstopil vodja Evangeličanske cerkve
Tokratni odstop je drugi hud udarec za Evangeličansko cerkev v Nemčiji, ki šteje 25 milijonov vernikov, letos. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola je namreč februarja odstopila vodja Nemške evangeličanske cerkve, škofinja Margot Kässmann.