Wesolowski je najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi obtožb. Foto: EPA
Wesolowski je najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi obtožb. Foto: EPA
V Vatikanu sojenje zaradi pedofilije

Poljak je tako prvi visoki cerkveni predstavnik, ki mu bodo v Vatikanu sodili zaradi očitkov o pedofiliji.

65-letni Wesolowski, ki je bil med letoma 2008 in 2013 papeški odposlanec v Dominikanski republiki, je osumljen, da je imel spolne odnose z mladoletnimi dečki. Papež Frančišek ga je zaradi očitkov o pedofiliji avgusta lani odpoklical s položaja, junija pa so ga v Vatikanu zaradi spolnih zlorab otrok izključili tudi iz duhovniškega poklica. Gre za prvi primer, da je Sveti sedež kakega nuncija zaradi tovrstnih dejanj izključil iz duhovniškega stanu.

Tudi v Dominikanski republiki proti Wesolowskemu poteka preiskava.

"Pravična in potrebna strogost"
Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je v torek pojasnil, da "pripor kaže željo papeža Frančiška, da bi tako težak in občutljiv primer obravnavali brez zamud, s pravično in potrebno strogostjo". Dejal je še, da se je Vatikan za hišni pripor, in ne za zapor odločil zaradi zdravstvenega stanja Wesolowskega. Sojenje naj bi se začelo konec leta.

Katoliško cerkev je pred leti pretreslo razkritje pedofilskih škandalov v več državah, kjer so duhovniki več desetletij spolno zlorabljali otroke. Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI. Duhovnike, ki zlorabljajo mladoletnike, je primerjal s "satanistično mašo".

Decembra lani je papež ustanovil tudi komisijo, ki preiskuje spolne zlorabe, julija pa se je prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov.

V Vatikanu sojenje zaradi pedofilije