Ši Džinpinga so k odstopu pozvali
Ši Džinpinga so k odstopu pozvali "zvesti člani komunistične partije". Foto: Reuters

Pismo je bilo objavljeno v začetku marca na spletni strani Wujie News, ki jo podpira država. Čeprav so oblasti hitro posredovale in izbrisale pismo, je različico še vedno mogoče najti na medmrežju, piše BBC. "Dragi tovariš Ši Džinping, smo zvesti člani komunistične partije," se glasi uvodni del pisma, nato pa nadaljujejo: "Napisali smo pismo, v katerem vas prosimo, da odstopite z vseh položajev v stranki in tudi kot voditelj države." Na Kitajskem je objava s takšno vsebino in še v državnem mediju nezaslišana, zato so se oblasti tudi naglo odzvale.

Očitki o omejitvah svobode govora
Priznani komunist Džja Džja naj bi bil po podatkih oblasti povezan s pismom in že pridržan, čeprav njegovi prijatelji zatrjujejo, da se je po objavi le pozanimal, kako je pismo prišlo na spletno stran. Za BBC je uslužbenec Wujie News, ki ni želel biti imenovan, potrdil, da so poleg kolumnista pridržali še najmanj 16 ljudi. Šlo naj bi za šest ljudi, ki neposredno delajo na strani, vključno z urednikom, in še deset ljudi, ki delajo za s stranjo povezano tehnološko podjetje. Ob teh so pridržali še štiri osebe, med njimi tudi tri iz družine v ZDA živečega disidenta Vena Junčaa, ki pa je za BBC potrdil, da nima nobene zveze s pismom.

V pismu je izražena jeza, saj naj bi Ši "zbiral vso moč v svojih rokah", obenem pa ga obtožujejo velikih gospodarskih in diplomatskih napak ter hromljenja države z dodatnimi omejitvami svobode govora. Sklicujejo se na to, da je predsednik novinarjem dejal, da je "njihova dolžnost ubogati komunistično partijo". Čeprav se porajajo dvomi o verodostojnosti pisma, je pritegnilo veliko pozornosti tujih medijev.