Iraški vojak moli na množičnem grobišču, kjer so pokopani šiitski naborniki, ki so jih ubili pripadniki IS-ja. Foto: Reuters
Iraški vojak moli na množičnem grobišču, kjer so pokopani šiitski naborniki, ki so jih ubili pripadniki IS-ja. Foto: Reuters

Vsi usmrčeni so bili obsojeni povezav s pokolom Speicher, poimenovanem po vojaškem oporišču nedaleč od Tikrita, ki se je zgodil v prvih dneh silovite ofenzive samooklicane Islamske države (IS) v Iraku leta 2014.

Iraško sodišče je takšno kazen dosodilo februarja letos. Vsi usmrčeni naj bi bili iraški državljani, poroča BBC. Nekateri obsojenci so dejali, da v času pokola sploh niso bili blizu Tikrita, drugi pa so se pritoževali, da niso imeli dostopa do odvetnikov ali pa da so bili z mučenjem prisiljeni v priznanje.

Obsojene so obesili v zaporu Nasirija v provinci Dikar, kamor so jih, potem ko je predsednik Fuad Masum odobril eksekucije, premestili pretekli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pokol so izvedli pripadniki IS-ja in pozneje tudi objavili fotografije ter videoposnetke dogodka. Množična grobišča so sicer odkrili leto pozneje, ko so iraške sile znova vzpostavile nadzor nad tem delom države. Šok zaradi pokola večinoma šiitskih kadetov je spodbudil iraške sile, da so okrepile boj proti IS-ju.