Foto: EPA
Foto: EPA

Italijanski okoljevarstveniki opozarjajo, da v Milanu kakovost zraka že tri mesece ne ustreza standardom, v Torinu so mejne vrednosti presežene 73 dni, v Neaplju pa 59. Razlog za alarmantno stanje je neobičajno dolgo suho obdobje - v deželah Piemont in Lombardija že tri mesece ni deževalo -, zaradi česar je v zraku prevelika koncentracija prašnih delcev.

Strokovnjaki opozarjajo tudi pred visokimi koncentracijami žveplovega dioksida, dušikovega dioksida in ogljikovega monoksida.

Omejitev prometa
Oblasti v nekaterih italijanskih mestih so se zato odločile za drastične ukrepe na področju prometa. V Rimu bodo v ponedeljek lahko vozili le avtomobili s sodimi številkami na registrskih tablicah, naslednji dan pa z lihimi.

V Italiji imajo na 100 prebivalcev 58 avtomobilov, kar je največ med vsemi članicami EU-ja. Od 35 milijonov vozil jih je 16 milijonov starejših od deset let. Onesnažen zrak pa vpliva tudi na zdravje ljudi - leta 2012 je bilo v Italiji 84.400 smrtnih primerov povezanih s posledicami onesnaženega zraka.

Drugi rdeči alarm v Pekingu v enem tednu
V Pekingu je že drugič v dveh tednih rdeči alarm. Od 7. ure naprej zato na ulicah veljajo omejitve vožnje za avtomobile s parnimi oziroma neparnimi registrskimi tablicami. Proizvodnjo so morale ustaviti tudi nekatere tovarne na obrobju mesta, zaprte bodo šole, vrtci.

Meteorologi pričakujejo, da bo koncentracija drobnih trdih delcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, presegla 500 mikrogramov na kubični meter zraka, kar je več kot 20-krat nad sprejemljivo ravnjo, navaja Svetovna zdravstvena organizacija. Zaradi odsotnosti vetra bo vrhunec onesnaženosti v torek.

Tovarne v Teheranu bodo ustavile proizvodnjo
Težave z onesnaženim zrakom imajo tudi v Teheranu, kjer je onesnaženost zraka trikrat večja od dovoljene. Tudi v Teheranu bodo kot varnostni ukrep za dva dni zaprli šole, promet bo v središču mesta omejen, nekatere tovarne pa bodo ustavile proizvodne trakove. Oblasti starejšim, bolnim in otrokom svetujejo, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, potem ko je 14-milijonsko prestolnico prekril gost oblak smoga. V Iranu je slaba kakovost zraka leta 2012 prispevala k okoli 80.000 prezgodnjim smrtim.