Domnevno podkupljeni zdravniki so favorizirali zdravila Farmala. Foto: BoBo
Domnevno podkupljeni zdravniki so favorizirali zdravila Farmala. Foto: BoBo
Dražen Dedi
Aretirani direktor Farmala Dražen Dedi. Foto: www.farmal.hr

V operaciji Hipokrat so prijeli edinega člana uprave podjetja Farmal iz Ludbrega, Dražena Dedija, ki je hkrati tudi direktor podjetja. Farmal posluje v okviru nemške družbe Dermapharm. Poleg direktorja so prijeli tudi vseh 27 komercialistov podjetja, ki jih sumijo združevanja zaradi storitve kaznivega dejanja.

Hrvaško tožilstvo je operacijo Hipokrat sprožilo zaradi suma podkupovanja zdravnikov splošne medicine na različnih koncih države. Kazensko naj bi prijavili 50 zdravnikov, ki naj bi prejeli podkupnino, da bi dajali prednost izdelkom Farmala.

Hipokrat je največja operacija državnega tožilstva in njenega posebnega protikorupcijskega oddelka (Uskok) proti farmacevtski industriji.

Minister: Boj proti korupciji se izplača
Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je povedal, da je osumljenih 350 zdravnikov splošne medicine iz vse Hrvaške. Hrvaške zdravnike je opozoril, da morajo biti povsem neodvisni od farmacevtske industrije in koristi zasebnikov.

"Nobene oblike korupcije v zdravstvu ne bom trpel, prav tako pa ne bom imel posluha za tiste, ki javni interes zlorabljajo v lastno korist," je bil jasen in odločen Ostojić, ki je podprl operacijo tožilstva.

"Vsak evro, vložen v boj proti korupciji, prinaša celo osem evrov prihrankov v zdravstvu," je še povedal in potrdil, da ga je državni tožilec Mladen Bajić davi osebno obvestil o začetku aretacij, ki so sledile trimesečni preiskavi.

Da ne bi ogrozili sistema primarne zdravstvene oskrbe, vseh osumljenih ne bodo prijeli naenkrat. Na Hrvaškem je od 4.500 do 5.000 splošnih zdravnikov. Med operacijo naj bi sicer preverjali okoli 500 zdravnikov.

Podjetje Farmal je registrirano za proizvodnjo in distribucijo generičnih zdravil. Na svoji spletni strani ponuja več kot 40 znamk različnih zdravil, lani pa je postal član nemške skupine Dermapharm AG, ki je generična farmacevtska družba iz Grünwalda pri Münchnu.