Vročina v Avstraliji zahteva davek tudi v obliki višjih cen elektrike. Foto: Reuters
Vročina v Avstraliji zahteva davek tudi v obliki višjih cen elektrike. Foto: Reuters
Sončni zahod
Zaradi vročine se je močno povečala potreba po hlajenju in uporabi klimatskih naprav, zato se pojavljajo težave z dobavo elektrike. Foto: EPA

Večji industrijski porabniki elektrike v Avstraliji so v petek prenehali obratovati, javnost pa se poziva, naj zmanjša svojo porabo elektrike, s čimer bi se izognili električnemu mrku zaradi vse večjega povpraševanja.

Ekstremna vročina je že povzročila rast cene elektrike. Medtem ko elektrarne skušajo zadovoljiti vse večjo potrebo po energiji zaradi hlajenja, je cena megavatne ure na kratko narasla na rekordnih 14.000 avstralskih dolarjev (10.000 evrov). Povprečna cena megavatne ure je na jugu države sicer 84 avstralskih dolarjev, zaradi vročine pa je cena v preteklosti že narasla na več kot 10.000 avstralskih dolarjev na megavatno uro. Sobota pa naj bi postala predvidoma celo najbolj vroč februarski dan do zdaj, poroča Reuters.

Oblasti se pripravljajo na začasen odklop elektrike za določena območja jugovzhodne avstralske države Novi Južni Wales, s čimer bi preprečili preobremenitev, potem ko je pred nekaj dnevi okoli 40.000 gospodinjstvom in podjetjem zmanjkalo elektrike v državi Južna Avstralija. A razmere so se medtem zaradi manjše porabe izboljšale, tako da še niso odklopili elektrike za prebivalce.

Minister za energijo Novega Južnega Walesa Don Harwin je ljudi pozval, naj varčujejo z elektriko in naj se namesto tega, da gredo domov, kuhajo ali prižgejo televizijo, odpravijo v kinematografe ali v nakupovalna središča. Kot je dejal, vsaka malenkost pomaga.

Razprava o energetski varnosti
Izjemna vročina in pomanjkanje elektrike so sprožili razpravo o energetski varnosti. Južna Avstralija je odvisna od vetra za več kot tretjino svoje elektrike, veter pa se je umiril ravno v času, ko so ljudje začenjali bolj uporabljati klimatske naprave.

V tej avstralski državi se že nekaj časa soočajo z motnjami z dobavo in rastjo cen elektrike. Lanskega septembra so tako zaradi mrka na ravni celotne Južne Avstralije rudniki bakra, talilnice in železarna morali prenehati obratovati tudi za dva tedna.