88-letna Ursula Haverbeck trdi, da holokavsta ni bilo. Foto: EPA
88-letna Ursula Haverbeck trdi, da holokavsta ni bilo. Foto: EPA

Obsodbe zaradi zanikanja holokavsta so postale za Haverbeckovo že rutina, nazadnje so jo oktobra obsodili na 11 mesecev zapora. Sodnik Christoph Neelsen je ob branju sodbe dejal, da Haverbeckova ne uvidi problema in še vedno vztrajno zanikuje holokavst.

Ni pa še jasno, ali bo Haverbeckova tudi morala v zapor, saj je napovedala, da se bo na sodbo pritožila.

"Nacistična babica": Auschwitz le delavsko taborišče
Haverbeckova, ki so jo mediji poimenovali "nacistična babica", je v več prispevkih za lokalni časopis Stimme des Reiches (Glas ljudstva) zanikala množično iztrebljanje Judov. Tudi tokrat je Havebeckova v svoji sklepni besedi govorila o "laži Auschwitz" in poudarila, da koncentracijsko taborišče Auschwitz ni bilo taborišče za iztrebljanje, ampak delavsko taborišče, kjer niso zaplinjevali ljudi.

Sodbe še niso pravnomočne
Zaradi različnih prekrškov v okviru zanikanja holokavsta je Haverbeckovo nazadnje obsodilo sodišče v Bad Oeynhausen oktobra na 11 mesecev zapora, septembra sodišče v Detmoldu na osem mesecev, novembra lani pa sodišče v Hamburgu na 10 mesecev. Nobena od sodb še ni pravnomočna.

V holokavstu ubitih 6 milijonov Judov
Med drugo svetovno vojno je nacistična Nemčija v uničevalnih taboriščih pomorila približno šest milijonov Judov in še pet milijonov pripadnikov drugih narodov.