Slovenija je do zdaj kupila 30 oklepnikov patria. Foto: BoBo
Slovenija je do zdaj kupila 30 oklepnikov patria. Foto: BoBo
Bruselj
Jakič si je za nalogo zastavil, da se ohranijo predvidena sredstva za obrambo. Foto: EPA
Slovenski vojaki v Afganistanu
Slovenija se bo morala v kratkem odločiti, ali bo sodelovala v misiji v Afganistanu tudi po letu 2014. Foto: BoBo

Jakič se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov zavezništva, ki je priprava na septembrski vrh v Walesu, kjer bodo morale vse zaveznice potrditi zaveze glede rasti obrambnih izdatkov in po ministrovih besedah izraziti pripravljenost, da vsaka prispeva svoj delež k zagotavljanju skupne varnosti in nadaljevati transformacijo oboroženih sil ob zagotavljanju učinkovitih zmogljivosti.

Jakič je jasno povedal, da v Sloveniji tega trenutno ni mogoče storiti in je ob tem, da se celo razmišlja tudi o dodatnem zmanjševanju sredstev za vojsko, njegova naloga, da predvidena obrambna sredstva ohrani. Slovenski obrambni proračun se je v preteklih petih letih prepolovil na 362 milijonov evrov, kar je 1,06 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Z gospodarsko rastjo, tako Jakič, bo treba razmišljati tudi o vlaganjih v obrambni sistem. Enkrat bo moral napočiti trenutek, ko bo eden od prihodnjih ministrov moral reči, da bo treba v vlaganja na tem področju, če želi Slovenija stvari izvajati, kot se je zavezala ob vstopu v Nato.

Glavna težava je struktura slovenskega obrambnega proračuna, saj gre 80 odstotkov za plače, 18 odstotkov za redne administrativne stroške in le dva odstotka za investicije, medtem ko bi moralo biti razmerje po Natovih standardih 50-30-20.

"To je nevzdržno razmerje," je ocenil Jakič in menil, da bo potrebna resna razprava o morebitni dolgoročni zavezi vseh političnih strank, da se obrambni proračun ne bo krčil.

Ministra skrbijo tožbe Sistemske tehnike
Na izpolnjevanje slovenskih zavez Natu bo vplival tudi razplet zgodbe o patriah, saj še ni jasno, ali bo Slovenija vrnila 30 oklepnikov, ki jih je kupila v prizadevanjih za izpolnitev ciljev zavezništva.

Jakič je spomnil, da je po svoji dolžnosti sprožil vse postopke glede ničnosti pogodbe s finsko Patrio, da ga ne bi obtožili malomarnosti, se pa zaveda, da je to "proces, ki je skoraj neizvedljiv - da bi kar tako vrnili vse patrie in zahtevali finančna sredstva".

Strokovno mnenje mešane komisije o ničnosti pogodbe minister pričakuje v kratkem, ga pa bolj skrbijo tožbe Sistemske tehnike proti državi in ministrstvu za obrambo, ki so mirovale do pravnomočnosti sodbe o Patrii.

Slovenska vojska taka vozila potrebuje, potrebovali bi jih še več, da bi zagotavljali popolno bojno pripravljenost, določeno v zavezah Natu, ni pa pričakovati, da bi v finančni krizi lahko dokupili dodatne zmogljivosti, ki bi bile potrebne, da bi zagotovili, kar smo obljubili, je še povedal minister.

Minister ne izključuje možnosti, da bosta naslednja vlada in parlament ob zviševanju gospodarske rasti razmišljala tudi o modernizaciji in nakupu še določene opreme.

Nato bo krepil obrambne zmogljivosti
Nato bo krepil obrambne zmogljivosti