Prebivalci Krete so ponosni na dekle, ki je branilo svojo čast pred pijanim Britancem. Foto: EPA
Prebivalci Krete so ponosni na dekle, ki je branilo svojo čast pred pijanim Britancem. Foto: EPA
Kreta
Kreta je med mladimi Britanci priljubljen počitniški cilj.

Marina Fanouraki se je takoj po incidentu predala policiji in s tem izzvala vsesplošno odobravanje in podporo naroda. Preiskava dogodka še poteka. Sodnik za prekrške bo zaslišal 26-letnico, nato pa se bo odločil, ali bo šel primer na sojenje. Dekle je krivdo priznalo, pred obtožbami, da je Britancu zadala hude telesne poškodbe, pa se namerava na sodišču - sojenje najverjetneje bo - braniti s trditvijo, da je šlo za samoobrambo.

Ranjeni Britanec, 20-letni Stuart Feltham, se trenutno zdravi zaradi drugostopenjskih opeklin na zasebni kliniki v Heraklionu, glavnem mestu Krete.

Grkinji ni bilo všeč "snubljenje"
Po policijskem poročilu se je incident zgodil v klubu v mestu Malia, poznanem po nočnem življenju in številnih mladih turistih iz Velike Britanije. Mladi Britanec, ki je bil pod vplivom alkohola, naj bi slekel hlače in se razkazoval skupini deklet, nato pa začel otipavati Grkinjo. Potem ko ga je ta zaman prosila, naj preneha, je njegovo spolovilo polila z alkoholno pijačo. Ker ga tudi to ni ustavilo, mu je vzela vžigalnik in ga prižgala.

Ko je policija privedla dekle, ji je skupina ljudi ploskala in vzklikala "bravo". Primer v grški javnosti močno odmeva. Medtem ko je Grkinja deležna simpatij zaradi branjenja svoje časti in predaje organom oblasti, je poškodovani Britanec deležen veliko kritik. Številnim Grki namreč menijo, da obnašanje britanskih turistov presega vse meje.

Slaba podoba britanskih turistov
Težav z obnašanjem britanskih turistov v tujini se zaveda tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je zaradi številnih incidentov, v katere so se zaradi pijančevanja zapletli Britanci, sprožilo kampanjo za izboljšanje podobe britanskih turistov v tujini.