Žbogar je bil z izvedbo blejskega strateškega foruma zadovoljen, na tiskovni konferenci je povedal, da so za razprave izbrali prave teme in da so udeleženci dobro sprejeli novosti. Foto: Strateški forum Bled
Žbogar je bil z izvedbo blejskega strateškega foruma zadovoljen, na tiskovni konferenci je povedal, da so za razprave izbrali prave teme in da so udeleženci dobro sprejeli novosti. Foto: Strateški forum Bled
Bled
Na blejskem forumu so potekali številni paneli, kjer so udeleženci razpravljali o perečih svetovnih težavah. Foto: Strateški forum Bled
Žbogar ocenil blejski forum
Sodelovanje Evrope in Kitajske

"Izbrali smo teme, o katerih se je treba pogovarjati," je povedal Žbogar in ob tem izpostavil panele o prerazporejanju moči v prihodnosti in o težavah v Evropski uniji, prav tako aktualna pa je bila razprava o Mediteranu ob razmerah v Egiptu, saj nas stopnjevanje napetosti med Egiptom in Izraelom navdaja z zaskrbljenostjo. Zunanji minister je povedal, da je bila zelo dobro sprejeta tudi letošnja novost, mladi forum, ki ga bodo zagotovo ponovili tudi v prihodnjih letih, saj prinaša nov element k razpravam.

"Razprave so izjemno vsebinske, saj smo imeli dobro roko z izborom gostov. Ker paneli niso bili preveč natrpani, je prišlo do dialoga, ki smo ga v preteklih letih pogrešali," je še dodal Žbogar.

Več kot 400 udeležencev o razmerah v svetu
Na blejskem forumu se je zbralo več kot 400 udeležencev, ki so razpravljali o prihodnjih dejavnikih moči v svetu, letošnja novost foruma, ki stane od 150.000 do 200.000 evrov, in se skoraj v celoti krije s sponzorskimi sredstvi, pa je tudi veliko število predstavnikov mednarodnih organizacij.

V ospredju zadnjega dne razprav so bili odnosi med Kitajsko in Evropsko unijo, udeleženci pa so govorili tudi o tem, da so trendi na Balkanu letos slabši kot lani. Skrb vzbujajoče je predvsem to, kako potekajo stvari v BiH-u in v Makedoniji, konec julija pa je bil skrb vzbujajoč tudi dvig napetosti na Kosovu, je ob tem dejal Žbogar.

BSF kot utrjevanje slovenske blagovne znamke
Po Žbogarjevih besedah je osnovni namen blejskega foruma utrjevanje blagovne znamke Slovenije, saj daje prostor za iskanje rešitev mednarodne skupnosti in opredeljuje Slovenijo kot državo, ki želi pri tem aktivno sodelovati. "V prihodnje si bomo prizadevali, da bi tudi med letom v okviru foruma organizirali manjše dogodke za spodbujanje razprav na posamezne teme," je napovedal Žbogar.

Krepitev slovenske blagovne znamke prek foruma pomaga tudi slovenskim gospodarstvenikom pri sklepanju poslov v tujini, saj je forum, ob robu katerega potekajo številna dvostranska srečanja, priložnost za krepitev gospodarskih in političnih stikov. Žbogar je ob tem posebej izpostavil pogovor z namestnico kitajskega zunanjega ministra Fu Jing, ki je prišla v Slovenijo s pomembno gospodarsko delegacijo.

Kitajska kaže interes za investicije v Sloveniji
Kitajski gospodarstveniki izražajo velik interes za infrastrukturne projekte v Sloveniji in celotni regiji Zahodnega Balkana, a se, kot mu je povedala ministrica, velika kitajska podjetja ne želijo ukvarjati s 70 kilometrov dolgo avtocesto, ampak jih zanima celotna infrastruktura regije, poleg prometnih tudi energetske povezave in objekti.

Slovenija se je tako že povezala z vsemi državami Zahodnega Balkana, da bi infrastrukturne projekte v okviru procesa Brdo združili v en dokument. "Kitajci bi iz splošnih pogovorov, ki smo jih imeli že marca, radi prešli na pogovore o konkretnih projektih," je pojasnil Žbogar.

Srečanja z ministroma Črne gore in Liechtensteina
Žbogar se je ob robu blejskega foruma srečal z zunanjima ministroma Črne gore Milanom Roćenom in Liechtensteina Aurelio Frick, s katerima je govoril predvsem o krepitvi dvostranskih odnosov in gospodarskega sodelovanja. Z Roćenom sta govorila tudi o slovenski podpori vključevanju Črne gore v Evropsko unijo in Nato ter o položaju v regiji. "Za Črno goro je najpomembnejša naloga pridobitev datuma za začetek pogajanj z EU-jem. Veseli me, da je Črna gora na tem področju izpolnila postavljene pogoje," je poudaril minister Žbogar in črnogorskemu kolegu zaželel veliko uspeha.

Z liechtensteinsko zunanjo ministrico sta potrdila dobre odnose med državama in izpostavila pomen krepitve gospodarskega sodelovanja, kjer posebej izstopajo farmacevtska industrija, elektrotehnika in metalurgija. Ministra sta se strinjala tudi, da je štiristransko sodelovanje med Slovenijo, Liechtensteinom, Avstrijo in Švico pomemben korak h krepitvi vezi med državami, in sicer tako na meddržavni kot večstranski ravni.

Žbogar ocenil blejski forum
Sodelovanje Evrope in Kitajske