Premier je razložil, da se zaveda, da Trump prevzema veliko odgovornost in da bo moral na neki način pomagati, da se preseže razdeljenost, ki se je v ZDA pojavila ob zadnjih volitvah. Foto: Vlada RS/Twitter
Premier je razložil, da se zaveda, da Trump prevzema veliko odgovornost in da bo moral na neki način pomagati, da se preseže razdeljenost, ki se je v ZDA pojavila ob zadnjih volitvah. Foto: Vlada RS/Twitter
false
Ameriški veleposlanik je napovedal spremembe v ameriški politiki. Foto: Borut Živulovič/ Bobo
false
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley ob zmage republikanskega kandidata Donalda Trumpa meni, da je treba počakati, kako bo zadeve vodila naslednja administracija. Foto: Borut Živulovič/ Bobo
Slovenski politični vrh čestital Trumpu
Slovenski odzivi po zmagi Donalda Trumpa
Sevnica proslavila uspeh rojakinje Melanije
Kaj si o Melaniji Trump mislijo Slovenci?
Cerarjeve čestitke Trumpu

Cerar je tudi pojasnil, da bo glede na rod nove prve dame ZDA Melanie Trump tudi njen mož in novi ameriški predsednik Trump bolj seznanjen z dogajanjem v Sloveniji, ki pa jo, kot je presodil, že zagotovo dobro pozna.

Premier je razložil, da se zaveda, da Trump prevzema veliko odgovornost in da bo moral nekako pomagati, da se preseže razdeljenost, ki se je v ZDA pojavila ob zadnjih volitvah. Cerar si tudi želi, da bi imela Slovenija še naprej dobre odnose z ZDA in da bi jih še naprej razvijala. Ob tem upa, bo novi ameriški predsednik kos vsem tem izzivom in da bo razumel, da morajo ZDA sodelovati z Evropo in s Slovenijo in da bodo demokratične vrednote, kot jih poznajo zdaj, skupaj širili po vsem svetu.

Pahor: Odločilo je ljudstvo
Slovenski predsednik Borut Pahor je po zmagi republikanca Donalda Trumpa na torkovih predsedniških volitvah v ZDA poudaril, da so ZDA prijateljska država Slovenije. "Imamo zavezništvo v okviru Nata in prizadeval si bom, da bi prijateljstvo, sodelovanje in zavezništvo še poglobili. Ameriško ljudstvo ima pravico, da odloči o svojem voditelju. Ameriško ljudstvo je odločilo," je v prvem odzivu na odločitev ameriških volivcev dejal Pahor.

Napoved sprememb
Glede na Trumpove napovedi gre pričakovati spremembe v ameriški politiki, je pojasnil ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley.

"Vsaj, kar se tiče zunanje politike, smo imeli dolga leta stalnice v ameriški zunanji politiki, saj smo zagovarjali demokratične vrednote, blaginjo in skupno varnost. Kako bo to vodila naslednja administracija, bomo morali še počakati," je dejal ameriški veleposlanik Brent Hartley.

Hartley je glede Trumpovih določenih spornih napovedi sprememb v ameriški zunanji politiki, zlasti glede predanosti ZDA zavezništvu v Natu, poudaril, da je "dejansko vladanje nekaj popolnoma drugega kot kandidiranje". "V ZDA imamo pregovor, da je tvoje stališče glede določenega vprašanja odvisno od tega, kje si. Če si v predvolilni kampanji, potem morda želiš izpostaviti določen vidik, ko pa si na oblasti, so zadeve morda nekoliko drugačne," je pojasnil.

Pomembno je, da so volitve demokratične
Ameriške volitve kažejo na veliko delitev volilnega telesa, se je na izide ameriških volitev odzval slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki meni, da je pomembno, da so volitve demokratične in da so volivci izbrali po svojem prepričanju, kdo naj vodi ZDA. Volivci so tisti, ki odločajo in izberejo, je dodal.

Gospodarska rast bi bila višja pod Clintonovo
Namestnik veleposlanika ZDA v Sloveniji Gautam Rana je na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) dejal, da bo Trumpova zmaga zaradi slovenskih korenin njegove žene Melanie gotovo pripomogla k rasti slovenskega turizma.

Direktor raziskav in razvoja na Inštitutu za strateške rešitve Jure Stojan se je osredotočil na gospodarske kazalnike in pojasnil, da je 40 odstotkov gibanja ameriškega gospodarstva v prvem letu predsedniškega mandata mogoče učinkovito napovedati že samo na podlagi uradnega psihološkega profila predsednikov, ki ga je za vsakega od tokratnih kandidatov opravila znanstvena revija Scientific American.

Rast pod Trumpom je, sodeč po tej analizi, lahko v najslabšem primeru negativna, in sicer za 0,6 odstotka, v najboljšem primeru pa 1,9-odstotna. Pod Clintonovo bi se gibala med 1,3 in 3,8 odstotka, je pojasnil Stojan.

Vrednost borznega indeksa višja pri demokratih
Generalna direktorica Bisnode južni trgi Maria Anselmi je predstavila izsledke raziskave gibanja gospodarske rasti glede na vrednost borznega indeksa S & P 500. Pojasnila je, da je bila v preteklosti v prvem letu mandata novega predsednika vrednost indeksa v povprečju višja pri demokratskih predsednikih. Podobno velja za BDP, ki je imel v preteklosti za okoli 350 milijard višjo rast v mandatu predsednika iz vrst demokratov.

Anselmijeva je poudarila, da ti kazalniki sicer niso nujno negativni, poleg tega pa je pred iztekom prvega leta mandata zelo težko podajati podrobnejše ocene gospodarskih gibanj. Slovenijo bodo spremembe po besedah Anselmijeve sicer zadevale bolj posredno, kar pa ne velja za velika, izvozno usmerjena gospodarstva.

Jazbec: Prehitro za ocene
Guverner slovenske centralne banke Boštjan Jazbec je po zmagi Donalda Trumpa na volitvah v ZDA dejal, da je še prehitro za ocene, kaj se bo dogajalo s svetovno gospodarsko rastjo. "Verjamem pa, da sta ameriška in evropska centralna banka dovolj trdni, da lahko ustrezno odgovorita na morebitne šoke, ki bi jih prinesli prvi odzivi na izid volitev."

Predsednik uprave Unicredit banke Slovenija Stefan Vavti pa je dejal, da smo videli, da so bili trgi sprva precej volatilni, nato pa so se stvari nekoliko umirile.

Slovenski politični vrh čestital Trumpu
Slovenski odzivi po zmagi Donalda Trumpa
Sevnica proslavila uspeh rojakinje Melanije
Kaj si o Melaniji Trump mislijo Slovenci?
Cerarjeve čestitke Trumpu