Hillary Clinton je postala prva ženska v ZDA, ki se bo s podporo ene od dveh večjih strank potegovala za predsedniški položaj. Foto: Reuters
Hillary Clinton je postala prva ženska v ZDA, ki se bo s podporo ene od dveh večjih strank potegovala za predsedniški položaj. Foto: Reuters
Chelsea in Hillary Clinton
Hillary Clinton je v govoru podprla tudi hčerka Chelsea. V kampanji sodeluje tudi Bill Clinton, nekdanji predsednik ZDA. Foto: Reuters
Protestniki proti
Pred dvorano Wells Fargo, v kateri je potekala konvencija, so bili protesti proti politiki Hillary Clinton in Demokratske stranke. Foto: Reuters
Clintonova uradno sprejela nominacijo

Zadnji dan konvencije stranke v Filadelfiji je imela Hillary Clinton uro dolg govor, v katerem se je med drugim posvetila tudi grožnjam za narodno enotnost. ZDA je zajelo pomanjkanje zaupanja in spoštovanja, je dejala in dodala: "Ni nas strah. Premagali bomo ta izziv, tako kot vedno."

Med grožnjami ameriški blaginji je omenila neenakost, omejeno družbeno mobilnost, politične blokade, "grožnje doma in v tujini" in jezo zaradi stagnacije plač, poroča BBC.

A vse te težave bodo lahko rešili z ameriškimi vrednotami "svobode in enakopravnosti, pravičnosti in priložnosti," je še dejala. Priznala je, da je gospodarstvo preveč Američanov pustilo na cedilu. Tem ljudem je rekla: "Nekateri izmed vas ste jezni, celo besni. In veste kaj? Prav imate."

Velike obljube
Demokratska kandidatka je obljubila največji vložek v dobro plačana delovna mesta po drugi svetovni vojni, kar naj bi plačale velike korporacije, ki selijo delovna mesta na tuje, in banke, ki naj bi morale več posojati, predvsem pa naj bi jim Hillary Clinton onemogočila ponovno skorajšnje uničenje finančnega sistema.

Imenovala naj bi vrhovne sodnike, ki bodo širili volilno pravico in ščitili pravico žensk do splava, priseljencev naj ne bi metala čez mejo, borila naj bi se za višje plače in sodelovala s Sandersom pri odpravi študentskega dolga.

"Trump vnaša razdor"
Del govora je namenila tudi svojemu republikanskemu protikandidatu Donaldu Trumpu, ki ga je obtožila, da vnaša razdor. "Želi nas razdeliti, ločiti tako od preostanka sveta kot od nas samih," je dejala. "Predstavljajte si ga v Ovalni pisarni v času resnične krize. Človek, ki ga lahko razjeziš s tvitom, ni človek, ki mu lahko zaupamo jedrsko orožje," je dejala. V odgovor na Trumpovo predvolilno geslo "Naredimo Ameriko spet veliko" je Hillary Clinton dejala: "Amerika je velika, ker je dobra."

"Trump pravi, da ve o Islamski državi več kot generali. Ne, Donald, ne veš več," je dejala in Američane pozvala, naj ne zaupajo nekomu, ki govori, da je Amerika ali njena vojska šibka.

Trump je preko družbenega omrežja Twitter sporočil, da v govoru ni omenjala grožnje, ki jo predstavlja radikalni islam, zaradi česar ni usposobljena, da vodi državo.

Med njenim govorom je bilo po poročanju Guardiana tudi nekaj poskusov protestnikov, da govor prekinejo, a je Hillary Clinton vse poskuse ignorirala, množica pa jo je vsakič podprla z vzkliki: "Hillary! Hillary!" Neutolažljivi podporniki Bernieja Sandersa, ki se je precej časa potegoval za demokratsko predsedniško nominacijo, so držali v zrak napise "Wikileaks", nekaj jih je z zalepljenimi usti odšlo iz dvorane. Portal Wikileaks je namreč objavil 20.000 elektronskih sporočil, ki kažejo, da je vrh Demokratske stranke skušal zatreti Sandersovo kandidaturo.

Podpora hčerke, generala, predsednika
Na konvenciji sta med drugim govorila tudi Chelsea Clinton, hčerka Hillary in Billa Clintona, ki je hvalila svojo mater, in Khizr Khan, oče v Iraku padlega muslimanskega ameriškega vojaka in priseljenec iz Združenih arabskih emiratov, ki je za svoje kritike na račun Trumpa prejel ovacije zbranih v dvorani.

Hillary Clinton je skupaj z drugimi veterani prišel podpret tudi upokojeni general John Allen, nekdanji poveljnik ameriških sil v Afganistanu. Že v sredo pa je nekdanjo zunanjo ministrico in senatorko odločno podprl tudi aktualni predsednik Barack Obama.

Predsedniške volitve bodo 8. novembra, bile pa naj bi tesne. Različne javnomnenjske ankete namreč kažejo, da imata oba kandidata možnosti za zmago.

Clintonova uradno sprejela nominacijo