Hillary Clinton je kot amerišak zunanja ministrica sprejemala vladne doumente na zasebni strežnik na svojem domu. Foto: Reuters
Hillary Clinton je kot amerišak zunanja ministrica sprejemala vladne doumente na zasebni strežnik na svojem domu. Foto: Reuters

Kot so pojasnili v tožbi, ji krivdo pripisujejo za smrti, zaradi lahkomiselnega ravnanja z zaupnimi informacijami.

Clintonova je imela kot ameriška zunanja ministrica dostop do uradnih vladnih dokumentov na zasebnem strežniku na svojem domu, kar je po mnenju kritikov ameriško uradno dopisovanje izpostavilo morebitnim hekerskim napadom tujih vlad in teroristov. V času njenega ministrovanja je prišlo tudi do napada v Bengaziju.

FBI ne bo vložil kazenske ovadbe
Ameriško pravosodno ministrstvo je prejšnji mesec zaprlo preiskavo Clintonove zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta, potem ko je preiskovalni urad FBI sklenil, da tožilstvu ne bo priporočil vložitve kazenske ovadbe proti njej. So pa v FBI-ju hkrati poudarili, da je bila Clintonova pri ravnanju z zaupnimi informacijami skrajno neprevidna.

Kljub odločitvi pravosodja si politični sovražniki Clintonove njeno sporno ravnanje prizadevajo ohraniti pri življenju, tudi s povezovanjem z napadom v Bengaziju pred skoraj štirimi leti.

Teroristi bi lahko vdrli v njen strežnik
Starši dveh ameriških varnostnikov konzulata v Bengaziju so morda tudi zaradi tega v ponedeljek vložili tožbo proti njej. V obtožnici so zapisali, da so teroristi lahko ugotovili, kje sta varnostnika, saj so lahko vdrli v njen zasebni strežnik.

V napadu na konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012 so umrli štirje Američani, med njimi ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens.