Ted Cruz se je odločil za podporo Trumpu, čeprav ga je ta pogosto povsem osebno užalil, že julija pa ni želel pozvati republikanskih podpornikov, da glas namenijo Trumpu. Foto: Reuters
Ted Cruz se je odločil za podporo Trumpu, čeprav ga je ta pogosto povsem osebno užalil, že julija pa ni želel pozvati republikanskih podpornikov, da glas namenijo Trumpu. Foto: Reuters
Donald Trump
Donald Trump je julija dejal, da ne želi Cruzove podpore in da je niti ne bi sprejel. Zdaj je dejal, da je zaradi njegove podpore "globoko počaščen". Foto: Reuters

"Po več mesecih temeljitega premisleka, molitev in izpraševanja vesti sem se odločil, da bom na volilni dan glas dal republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu," je senator iz Teksasa zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Cruz je bil še zadnji resnejši tekmec Trumpu v boju za republikansko predsedniško nominacijo, na konvenciji stranke v Clevelandu pa si je prislužil žvižge in glasno neodobravanje, ko Trumpa ni hotel javno podpreti. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, si je Cruz zdaj premislil tudi v želji, da republikanci premagajo demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

"Naša država je v krizi. Hillary Clinton je dokazano nesposobna za predsednico in njene politike bi škodovale milijonom Američanov. Donald Trump pa je edini, ki ji pri tem stoji na poti," je zapisal Cruz, ki je posvaril pred zmago demokratske kandidatke, ki bi v tem primeru izpolnila svoje "levičarske obljube", kar bi imelo "uničujoče posledice za našo državo".

Sprenevedanje na obeh straneh
Cruzov preobrat je zanimiv zaradi odnosa, ki ga je imel med tekmo za nominacijo s Trumpom, ki ga je označil za "patološkega lažnivca" in "popolnoma nemoralnega". Kot je spomnil New York Times, je Cruz v obdobju kampanje še dejal, da če volivci in volivke ne bodo ustavili Trumpa, "bi lahko ta država padla v prepad".

Odnos pa je spremenil tudi Trump. Cruza je prej imenoval "lažnivi Ted", napadel je njegovo ženo, namigoval, da je njegov oče sodeloval v atentatu na Johna Kennedyja, julija pa je izrecno dejal, da ne bi sprejel njegove podpore. "Ne želim njegove podpore," je takrat dejal zdajšnji republikanski kandidat. Če bi ga Cruz podprl, pa podpore ne bi sprejel, je še dejal Trump.

Od zavračanja do globoke počaščenosti
Zdaj se je Trump Cruzu že zahvalil za podporo in dejal, da je globoko počaščen. "Borila sva se in bil je težak in briljanten nasprotnik. Veseli me, da bova še veliko let sodelovala, da bi naredila Ameriko spet veliko," je zapisal Trump v svoji izjavi.