Donald Trump je sicer v preteklosti podpiral pravico do splava, a je nedavno spremenil stališče. Foto: Reuters
Donald Trump je sicer v preteklosti podpiral pravico do splava, a je nedavno spremenil stališče. Foto: Reuters

Milijarder Donald Trump se je za prepoved izrekel v intervjuju za ameriško televizijo MSNBC. Voditelj Chris Matthews je Trumpa vprašal, kako naj bodo ženske kaznovane, če bi splav v ZDA kdaj prepovedali. Trump se je vprašanju poskušal izogniti, ker se o tem še ni odločil, a je poudaril, da nekakšna oblika kazni mora biti.

Ob tem je na vprašanje, ali naj bo kaznovan tudi moški, s katerim je ženska zanosila, odvrnil, 'ne'. 69-letni newyorški milijarder je bil v preteklosti zagovornik pravice do splava in se je šele nedavno zavzel za omejitve pri izvajanju tega posega.

Trumpova izjava 'grozljiva', 'sramotna'
Kandidatka demokratov za nominacijo za predsednika ZDA in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton je izjavo označila za "grozljivo", medtem ko je njen demokratski rival, senator iz ameriške zvezne države Vermont Bernie Sanders, Trumpovo stališče označil za sramotno.

Tudi republikanska tekmeca v predsedniški kampanji sta kritizirala Trumpa. Senator iz Teksasa Ted Cruz je sporočil, da bo Trump "rekel vse, da bi pridobil pozornost". Guverner zvezne države Ohio John Kasich pa je poudaril, da se žensk, ki so se odločile za splav, ne sme kaznovati. Številne skupine, ki se zavzemajo za prepoved splava, sicer ne zagovarjajo kaznovanja žensk, ki so se odločile za ta poseg.

Izjavo nekoliko spremenil
Trumpovi predstavniki so pozneje objavili sporočilo o tematiki splava, ne da bi omenili intervju za MSNBC. V njem je Trump zapisal, da bi morali biti, če bi v ZDA splav prepovedali, kaznovani zdravniki in drugi, ki bi sodelovali v posegu, in ne ženska, ki naj bi bila v tem primeru žrtev, "tako kot življenje v njeni maternici". Ob tem je Trump še dodal, da se zavzema za izjeme, v katerih bi bilo splav mogoče opraviti.