Visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve Federica Mogherini je dejala,  da nobena politična sprememba ne more ogroziti trdnega partnerstva med EU-jem in ZDA. Foto: EPA
Visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve Federica Mogherini je dejala, da nobena politična sprememba ne more ogroziti trdnega partnerstva med EU-jem in ZDA. Foto: EPA
Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pozval k evropski in čezatlantski enotnosti. Foto: EPA
Donald Trump
Donald Trump prejema čestitke iz različnih držav, njegovo izvolitev pozdravljajo tudi na evropski desnici. Foto: Reuters
Viktor Orban
Madžarski premier Viktor Orban je zmago Trumpa označil kot "odlično novico". Foto: EPA
Pietro Parolin
Iz Vatikana so Trumpa ob čestitkah za zmago pozvali k prizadevanjem za mir. "Danes moramo sodelovati vsi, da izboljšamo položaj sveta, ki je razklan in v globokih konfliktih," je za Radio Vatikan dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin (na fotografiji). Foto: EPA
Izjava Pahorja in Cerarja po zmagi Trumpa
Trump v bitki za predsednika ZDA premagal Clintonovo
Trumpu čestitajo številni svetovni voditelji

Trumpov predhodnik Barack Obama je Trumpu čestital v telefonskem pogovoru, ki je bil po besedah vodje Trumpove kampanje zelo prisrčen. Obama je svojega naslednika v četrtek povabil v Belo hišo, da ga bo seznanil s procesom prenosa predsedniških dolžnosti.

Mogherini: Vezi med EU-jem in ZDA so globoke
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je po Trumpovi zmagi na družbenem omrežju Twitter sporočila, da bodo Evropska unija in ZDA še naprej sodelovale. "Vezi EU-ja in ZDA so globlje kot kakršne koli spremembe v politiki. Še naprej bomo sodelovali in ponovno odkrivali moč Evrope."

Mogherinijeva je sicer zunanje ministre EU-ja, ki se bodo v ponedeljek sestali na rednem mesečnem zasedanju, povabila v nedeljo zvečer v Bruselj na neformalno razpravo o poti naprej v odnosih z ZDA po izvolitvi Trumpa.

Tusk: EU in ZDA nimajo druge možnosti kot sodelovanje
Podobno kot Mogherinijeva meni tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je ob čestitki Trumpu povedal, da Evropa in ZDA po njegovem prepričanju nimajo druge možnosti, kot da čim tesneje sodelujejo. Nobena država ne more biti velika v osamitvi, je še prepričan Tusk. "EU in ZDA lahko, morajo in bodo sodelovali. To je v našem skupnem interesu," je poudaril.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je opozoril, da je v EU-ju potreben premislek o nadaljnjih politikah, saj se veliko držav čuti izključenih. "Verjamem, da bodo ZDA ostale močna in zaupanja vredna partnerica močnega EU-ja," je še dejal evropski komisar iz Francije.

Ameriški veleposlaniki v državah EU-ja in Nata želijo ameriškim zaveznikom v Evropi zagotoviti, da se bo tesno sodelovanje nadaljevalo. Trump je med kampanjo večkrat postavil pod vprašaj ameriško trošenje sredstev za obrambo Evrope, zaradi česar so številni evropski voditelji, še posebej iz držav blizu Rusije, zaskrbljeni. Julija je tako izjavil, da bo treba pregledati, kako države izpolnjujejo svoje finančne obveznosti do Nata, preden se bo odločil, ali jih je ZDA pripravljena braniti.

Stoltenberg se veseli srečanja s Trumpom
Medtem je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg Trumpu čestital. "Pred nami so zahtevni novi varnostni izzivi, kot so hibridno vojskovanje, kibernetski napadi in nevarnost terorizma. Vloga vodilnih predstavnikov ZDA pri odgovorih ostaja izrednega pomena," je zapisal Stoltenberg. "Veliko dela še imamo. Zato se veselim čimprejšnjega srečanja z gospodom Trumpom in možnosti, da mu izrečem dobrodošlico v Bruslju na vrhu Nata prihodnje leto, ko se bomo pogovarjali o nadaljnjih korakih."

V Kaliforniji so medtem izbruhnili protesti proti Donaldu Trumpu. Protestniki so v Oaklandu zažgali podobo Trumpa, razbijali so izložbe in zažigali smetnjake ter pnevmatike. Nekaj kilometrov stran, na Univerzi v Kaliforniji Berkeleyju, so protestirali študentje. Na Univerzi v Kaliforniji v Davisu pa so študentje blokirali ulice in vzklikali "Ti nisi Amerika, mi smo Amerika", poroča Reuters.

Nemčija hladna
Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je Trumpu že čestitala, preostali predstavniki oblasti pa so bili manj diplomatski. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je tako glede Trumpove zmage dejal, da jo moramo sprejeti. Kot je dejal, ga je način vodenja kampanje v ZDA pretresel. Glede ameriške zunanje politike je nemški minister dejal, da v prihodnje ne bo več tako predvidljiva.

Putin za skupno delo
Med prvimi svetovnimi voditelji je Trumpu čestital ruski predsednik Vladimir Putin. V telegramu je Trumpu napisal, da upa na skupno delo na rusko-ameriških odnosih. Ob tem je izrazil tudi upanje, da bo dialog med Moskvo in Washingtonom služil obema stranema, je poročal Reuters.

Čestitke pa je Trump prejel iz Velike Britanije. Premierka Theresa May je poudarila, da obstaja med ZDA in Veliko Britanijo dolg in poseben odnos, ki da temelji na svobodi, demokraciji in podjetništvu, poroča Reuters.

Francoski predsednik Francois Hollande je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da Trumpova zmaga "odpira obdobje negotovosti". Trumpu je sicer čestital.

Trudeau se veseli tesnega dela s Trumpom
Ameriški severni "sosed", kanadski premier Justin Trudeau je Trumpu čestital in obljubil, da bo "zelo tesno" sodeloval z novoizvoljenim ameriškim predsednikom. "Veselimo se tesnega dela z novoizvoljenim predsednikom Trumpom, njegovo administracijo in kongresom ZDA v prihodnjih letih in na področjih trgovanja, investiranja, mednarodnega miru in varnosti," je še dejal Trudeau.

Mehika ne bo plačala zidu
Južni "sosed" ZDA, mehiški predsednik Pena Nieto, pa je izrazil pripravljenost na sodelovanje s Trumpom. Poudaril je tudi partnerstvo in prijateljstvo s sosednjo državo. Trump je sicer v volilni kampanji Mehičane označil za kriminalce, ob morebitni zmagi na volitvah pa je obljubil, da bo na mejo z Mehiko postavil zid. Mehiška zunanja ministrica Claudia Ruiz Massieu je ob tem ponovila, da Mehika zidu, ki ga namerava Trump postaviti na meji z Mehiko, ne bo plačala.

Priljubljen na skrajni desnici
Nizozemski skrajni desničar Geert Wilders je na Twitterju zapisal: "Američani so si vzeli nazaj svojo zemljo." Vodja britanske evroskeptične in protipriseljenske stranke Ukip Nigel Farage pa je pohvalil Trumpa, da se je pogumno boril, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Nemška skrajna desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) razume Trumpovo zmago kot klic prebivalcev Zahoda, da si želijo politične spremembe.

Nad Trumpovo zmago je navdušena predsednica francoske skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen, Trumpov uspeh pa so pozdravili tudi v nemškem islamofobnem gibanju Pegida.

Orban: Demokracija je še živa
Trumpu je medtem čestital madžarski premier Viktor Orban. "Kakšna odlična novica. Demokracija je še živa," je zapisal na Facebooku. Avstrijski kancler Christian Kern pa je povedal: "Volitve ne lažejo. To je izbira, ki so jo predvideli redki. Mnogi zavračajo politični sistem ZDA. Morali bomo počakati, da vidimo, v katero smer bo šla nova politika."

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil upanje, da bo Trumpova zmaga vodila k pozitivnim korakom za Bližnji vzhod in osnovne pravice in svoboščine v regiji. Tudi zunanji minister Mevlut Cavusoglu je čestital Trumpu. Dejal je, da želi Ankara okrepiti svoj "odnos, ki temelji na zaupanju, in sodelovanje z ZDA." Premier Binali Yildirim pa je dejal, da so ameriške volitve priložnost za krepitev dvostranskih odnosov. Čestitke so prišle tudi iz Egipta, pomembnega bližnjevzhodnega zaveznika ZDA. Predsednik Abdel Fatah Al Sisi je dejal, da upa, da se bo po volitvah začelo novo obdobje povezovanja z ZDA.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je dejal, da bi moral ostati novoizvoljeni predsednik Trump zavezan mednarodnemu jedrskemu sporazumu z Iranom. Predsednik Hasan Rohani je dejal, da izidi volitev ne bodo vplivali na politiko Teherana in krepitev gospodarskih vezi Irana s svetom, ki da je nepovratna.

Netanjahu: Trump pravi prijatelj Izraela
Trumpu je medtem čestital tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je novoizvoljenega predsednika označila za "pravega prijatelja" Izraela. "Železna vez med ZDA in Izraelom temelji na skupnih vrednotah, podprta je s skupnimi interesi in gnana s skupno usodo," je dodal Netanjahu. Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je sporočil: "Pripravljeni smo na pogovor z novoizvoljenim predsednikom in na vzpostavitev palestinske države z mejami iz leta 1967."

Kitajci pričakujejo medsebojno spoštovanje
Kitajski predsednik Ši Džinping je ob čestitkah Trumpu dejal, da pričakuje uspešno sodelovanje z njim. Kot je poudaril, odnose med državama zelo ceni in pričakuje nadaljnje medsebojno spoštovanje, medtem ko je japonski premier Šinzo Abe je dejal, da so ZDA in Japonska neomajni zavezniki.

Okoljevarstniki pričakujejo Trumpovo spoštovanje pariškega podnebnega dogovora
Izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) Patricia Espinosa je čestitala novoizvoljenemu predsedniku ZDA Trumpu, ki je sicer med kampanjo napovedoval odstop ZDA od pariškega podnebnega dogovora. Espinosa se je ob tem izrekla za čimprejšnje sodelovanje nove administracije ZDA na tem področju. Vodja podnebnega dosjeja pri ZN drugega komentarja na račun zmage Trumpa, ki je podnebne spremembe označil za potegavščino, ni izrekla. Lani sklenjeni pariški podnebni dogovor je v veljavo stopil 4. novembra. Države se morajo sedaj dogovoriti o nekaterih pravilih, po katerih bo dejansko lahko deloval. Gre med drugim za velike naložbe v obnovljive vire energije, na podlagi česar naj bi se gospodarstva obrnila stran od fosilnih goriv. Trump je velik zagovornik slednjih.

Izjava Pahorja in Cerarja po zmagi Trumpa
Trump v bitki za predsednika ZDA premagal Clintonovo
Trumpu čestitajo številni svetovni voditelji