ZDA so sporočile, da so s koalicijo zavezniških sil v torek izvedle 14 zračnih napadov proti IS-ju v Iraku, v katerih naj bi uničile njihovo skladišče orožja in vojaške opreme v šestih mestih. Foto: Reuters
ZDA so sporočile, da so s koalicijo zavezniških sil v torek izvedle 14 zračnih napadov proti IS-ju v Iraku, v katerih naj bi uničile njihovo skladišče orožja in vojaške opreme v šestih mestih. Foto: Reuters
Nova strategija za Sirijo

V torek je bila v ameriškem senatnem odboru za oborožene sile burna razprava o okrepitvi
zračne ofenzive proti IS-ju v Siriji in Iraku, pri čemer bi ZDA okrepile tudi sodelovanje s partnerji na tleh. "Več zračnih napadov bomo izvedli tudi na pomembnejše cilje," je dejal po poročanju BBC-ja ameriški obrambni minister Ash Carter.

Ob tem ni izključeno, da bodo ameriške sile tudi same izvajale določene operacije, če se bo pokazala priložnost. Carter je pojasnil, da bodo ZDA napadale večinoma mesto Raka, ki ga je IS razglasil za svojo prestolnico v Siriji, in Ramadi, ki ga je razglasil za prestolnico v Iraku. Napadi bodo usmerjeni proti vodilnim članom IS-ja kot tudi na energetsko infrastrukturo, ki teroristom zagotavlja pomemben vir dohodka.

ZDA s koalicijo zavezniških sil so v torek izvedle 14 zračnih napadov proti IS-ju v Iraku. Kot trdijo so uničili njihovo skladišče orožja in vojaške opreme v šestih mestih, med drugim v Ramadi in Samari.

Uspešnost ruskih napadov
"Kako si lahko razlagamo besede ameriškega obrambnega ministra Ashtona Carterja, da bodo ZDA okrepile svoje vojaške dejavnosti proti IS-ju? To pomeni le, da je Rusija naredila določen napredek v boju proti terorizmu," je dejal pred ruskim senatnim odborom za obrambo senator Franz Klincevič. Ob tem je dodal, da je Carter obrnil resnico, ko je dejal, da ZDA Rusiji ne bodo dovolile spremeniti načrta delovanja koalicije v Siriji.

Rusija je prvi zračni napad na IS v Siriji izvedla 30. septembra. Rusijo je za pomoč zaprosil sam sirski predsednik Bašar Al Asad. Ruske zračne sile so do danes izvedle več kot tisoč napadov in uničile več sto ciljev teroristov, več deset poveljniških centrov in skladišč.

Iran potrdil udeležbo
ZDA so že v torek naznanile, da bodo za pogajalsko mizo mednarodnih partneric, med njimi je tudi Rusija, prvič povabile Iran, ki je tesen zaveznik Al Asada. Kot poroča BBC, naj bi v zadnjih štirih letih porabil več milijard dolarjev za podporo sirskemu režimu, med drugim naj bi zagotavljal vojaško pomoč, denar in nafto. Po poročanju agencije Reuters sta iranski zunanji minister Javad Zarif ter njegovi namestniki Hosein Amir Abdolahjan, Abas Araki in Majid Takt Ravanči potrdil udeležbo na pogajanjih o politični rešitvi krize v Siriji, ki bo v četrtek in petek na Dunaju. Svojo udeležbo je po poročanju agencije Reuters potrdil tudi Irak.

ZDA nasprotujejo dejavnostim Irana, ki po njihovem prepričanju destabilizirajo območje, vendar pa obenem priznavajo, da je treba Teheran vključiti v razpravo o politični tranziciji Sirije. Zahodne države so pripravljene dovoliti, da sirski predsednik Bašar al Asad ostane začasno na oblasti, vendar pa bi moral v imenu stabilizacije države in miru sčasoma oditi s položaja. Moskva in Teheran sta po drugi strani na Asadovi strani. Na novem krogu pogajanj o Siriji bodo sodelovali visoki predstavniki ZDA, Rusije ter arabskih in evropskih držav, potem ko so se prejšnji petek na pogovorih na Dunaju sestali zunanji ministri Rusije, ZDA, Savdske Arabije in Turčije.

Nova strategija za Sirijo