Razmere na vzhodu Ukrajine so dan za dnem zelo negotove. Foto: Reuters
Razmere na vzhodu Ukrajine so dan za dnem zelo negotove. Foto: Reuters
Na Hrvaškem si od združitve Agrokorja in Mercatorja obeta pozitivne učinke
Porošenka so v Svetu Evrope toplo sprejeli. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar je po srečanju s francoskim kolegom Laurentom Fabiusom dejal, da se ZDA in EU povsem strinjajo, da so prihodnje ure ključne, da Rusija dejansko pokaže, da pomaga razoroževati separatiste, jih k temu spodbuja in jih poziva, naj postanejo del legitimnega procesa. Krhko premirje, ki ga je ukrajinski predsednik Petro Porošenko razglasil prejšnji teden, poteče v petek. ZDA in EU zato krepijo pritisk na Putina, naj Porošenku pomaga končati upor separatistov.

Pogovori potekajo vsak dan
Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo posvaril, da so v pripravi nove sankcije proti Rusiji, če ta ne bo hitro pristopila k umirjanju razmer na vzhodu Ukrajine. Kerry je pred novinarji v francoski prestolnici podobno povedal, da se voditelji ZDA in EU strinjajo, da je treba pripraviti sankcije. A, kot je dodal, so bolj naklonjeni temu, da niso naravnani v smeri sankcij. "Radi bi videli kooperativna prizadevanja med ZDA, Evropo in Rusijo ter Ukrajinci," je dodal. Fabius pa je namignil, da se razmere v Ukrajini umirjajo, čeprav je treba biti pri tem po njegovih besedah previden. Dodal je, da so se o razmerah v sredo pogovarjali francoski, nemški, ruski in ukrajinski voditelji. "Sprejete so bile zaveze in upamo, da bodo uresničene danes in v prihodnjih dneh," je dodal.

Ruski predsednik Putin se je medtem po telefonu znova pogovarjal z nemško kanclerko Merklovo, po navedbah Kremlja pa sta govorila o tem, da je treba prekinitev ognja v Ukrajini podaljšati in da ga morajo sprte strani v Ukrajini spoštovati. Ruski predsednik se je že predtem zavzemal za podaljšanje prekinitve ognja. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pojasnil, da je treba prekinitev ognja podaljšati, ker očitno čas še ni zrel za uradna pogajanja med Kijevom in separatisti.

Kdo bo prišel na nova pogajanja?
Eden izmed vodij proruskih separatistov Andrej Purgin pa je izjavil, da bo v petek v Donecku potekal nov krog pogovorov o končanju konflikta, ki naj bi se ga udeležili predstavniki separatističnih regij Doneck in Lugansk ter Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Po njegovih navedbah naj bi govorili tudi o morebitnem podaljšanju prekinitve ognja. Drugi domnevni udeleženci srečanja še niso potrdili.

Medtem pa naj bi ukrajinski predsednik kot korak k umiritvi razmer parlamentu predložil predlog za spremembo ustave, v skladu s katerim bi regijam podelili polna pooblastila. Vrhovna rada naj bi o tem razpravljala prihodnji teden. Porošenko je Rusijo tudi obtožil, da mirovnega načrta za vzhod Ukrajine ne podpira v zadostni meri. Načrt bo namreč deloval le, če bo Rusija sodelovala, je poudaril v nagovoru Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Porošenko pritiska na Rusijo
"Rusijo pozivam, naj mirovni proces podpre ne le z besedami, temveč tudi z dejanji,"
je dejal Porošenko. Čeprav je bil njegov mirovni načrt deležen mednarodne podpore, je ključnega pomena tudi podpora Moskve. "Žal je bila ta pomoč do zdaj nezadostna," je dejal in obenem Moskvo pozval, naj ustavi prehajanje plačancev prek meje v Ukrajino, mora pa tudi končati sovražni govor, ki ga širijo ruski mediji. Kijev želi doseči mir na podlagi umiritve napetosti, za kar je predpogoj ustavitev nasilja, je še dejal.

Predstavniki 47 držav članic so Porošenka v Strasbourgu sprejeli z naklonjenostjo - namenili so mu velik aplavz in ga pozdravili z ukrajinsko pesmijo. Tako Ukrajina kot Rusija sta članici Sveta Evrope. Ruski delegati so se odločili bojkotirati poletno zasedanje Sveta Evrope, potem ko na aprilskem zasedanju zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim Rusiji niso imeli pravice glasovanja.