Nenehni spopadi ovirajo demokratično tranzicijo v Libiji. Foto: Reuters
Nenehni spopadi ovirajo demokratično tranzicijo v Libiji. Foto: Reuters
Tripolis
Letališče v Tripolisu je bilo v spopadih popolnoma uničeno. Foto: Reuters

Zračne napade na položaje islamistične milice, ki je pred dnevi po večtedenskih spopadih z rivalsko milico zasedla mednarodno letališče v Tripolisu, naj bi izvedla vojaška letala Združenih arabskih emiratov iz oporišč v Egiptu. V Kairu so že zanikali vpletenost, medtem ko ZAE ni komentiral poročil.

Neznana vojaška letala so v zadnjem tednu dni dvakrat napadla položaje islamistične milice v libijski prestolnici. Po poročanju ameriškega časopisa New York Times je ZAE priskrbel vojaško letalo, letala za polnjenje goriva v zraku in posadko, Egipt pa omogočil dostop do letalskih oporišč na njegovem ozemlju.

ZDA, Francija, Nemčija, Italija in Velika Britanija so v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost nad tujim vmešavanjem v Libijo, ki po njihovem mnenju še poslabšuje trenutne delitve in spodkopava demokratično tranzicijo v tej severnoafriški državi.

V Washingtonu so se še posebej jezni, ker o letalskih napadih niso bili prej obveščeni, skrbi pa jih tudi, da je bilo v napadih uporabljeno ameriško orožje, s čimer so bili kršeni sporazumi o njegovi dobavi.

Katar vs. Savdijci in ZAE
Libija po mnenju BBC-ja postaja novo regionalno bojišče za spopad med arabskimi državami in islamističnimi gibanji. Na eni strani imamo Katar, ki z denarjem in orožjem oskrbuje islamistične sile v Libiji in drugih državah, nasproti pa mu stojita ZAE in Savdska Arabija, ki skušata ustaviti napredovanje islamistov.

Skoraj tri leta po padcu režima Moamerja Gadafija se Libija še vedno ni iztrgala iz kaosa in brezvladja, kar izkoriščajo številne milice, ki so bile nekoč uporniške skupine, danes pa se med seboj bojujejo za vpliv, oblast in nadzor nad ozemljem.

Osrednje oblasti so nemočne, prav tako policija in vojska, ki nista kos bolje oboroženim in izurjenim pripadnikom milic. Številni pozivi k njihovi razorožitvi so bili do zdaj še vselej preslišani.

Zaradi nasilja v Tripolisu in Bengaziju se novoizvoljeni parlament sestaja v mestu Tobruk, a novo težavo predstavljajo poslanci prejšnjega sklica parlamenta, ki ne priznavajo nove sestave in so se v ponedeljek znova zbrali na zasedanju v prestolnici. V prejšnjem parlamentu so imeli večino islamisti, medtem ko v novem prevladujejo liberalci in federalisti. Oba parlamenta imata vsak svoje podporne milice.

Gadafi je bil leta 2011 strmoglavljen s ključno podporo letalskih napadov ZDA in evropskih držav, brez katerih uporniške skupine ne bi bile zmožne premagati režimskih sil.