Indijsko nebo bodo varovali francoski lovci rafale ... Foto: EPA
Indijsko nebo bodo varovali francoski lovci rafale ... Foto: EPA
Typhoon
... ali pa lovci typhoon podjetja Eurofighter, v katerem sodelujejo Veika Britanija, Nemčija, Italija in Španija. Foto: EPA
Indija
Prelomni jedrski sporazum med Indijo in ZDA iz leta 2008 ne bo dobil nadgradnje v poslu z ameriškimi lovci. Foto: EPA

Boj za dobavo 126 lovcev indijskim zračnim silam je eden največjih svetovnih orožarskih poslov, za katerega so se srdito borila ameriška, evropska in ruska podjetja. Indija je največji kupec orožja na svetu in njene nabave predstavljajo kar devet odstotkov orožarske trgovine med letoma 2006 in 2010 po podatkih švedskega Mednarodnega inštituta za raziskavo miru.

Za posodobitev svoje vojske bo v prihodnjih letih namenila 50 milijard dolarjev, kar pomeni mamljive posle za svetovne orožarske velikane. Vodilna svetovna finančno-svetovalna družba KPMG celo ocenjuje, da bodo do leta 2016 indijske oblasti sklenile za 126 milijard dolarjev orožarskih poslov.

Konec neke tradicije
Indijske vojaške zmogljivosti v veliki meri temeljijo na sovjetski opremi. Oblasti v New Delhiju si zdaj želijo sodobne vojske, ki bo lahko predstavljala protiutež naraščajoči vojaški moči Kitajske in grožnjam iz sosednjega Pakistana.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je stavil na dobre odnose med državama še iz časov Sovjetske zveze in se je med državniškim obiskom konec lanskega leta trudil, da bi Indiji prodal ruske lovce mig-35, vendar je ruski orožarski monopolist Rosoboronexport zdaj sporočil, da ni več v igri za prodajo 126 lovcev indijskim zračnim silam. To pomeni konec tradicije ruskih lovcev v indijskih zračnih silah.

Ameriška letala ne izpolnjujejo pogojev
Za prodajo ameriških lovcev f-16 podjetja Lockheed Martin in F/A-18 Hornet podjetja Boeing si je močno prizadeval ameriški predsednik Barack Obama, a ZDA se bodo morale tako kot Rusija obrisati pod nosom za dobičkonosnim poslom. Indijsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da omenjena lovska letala ne izpolnjujejo tehničnih pogojev.

"Američani bodo zelo razočarani in ljudje, ki so se trudili za posel, bodo rekli, da Indija ni vzela v zakup političnih odnosov z ZDA," je prepričan nekdanji indijski zunanji minister Kanval Sibal, ki meni, da je izključitev Američanov iz posla korak nazaj v ameriško-indijskih odnosih. Odnosi med obema državama se sicer izboljšujejo od konca hladne vojne, ko je bila Indija bližje takratni Sovjetski zvezi.

Izključitev ameriških podjetij sovpada z nepričakovanim odstopom ameriškega veleposlanika v Indiji. Timothy Roemer je bil veleposlanik le dve leti in naj bi odstopil iz osebnih, poklicnih družinskih razlogov. V izjavi za javnost je sporočil, da so mu na najvišjih ravneh indijskih oblasti zagotovili, da je bil proces izbire dobaviteljev lovcev "transparenten in pošten".

Rafale ali typhoon?
Za posel se ne bo mogel potegovati niti švedski Saab s svojim lovcem jas-39, tako da sta se v naslednji krog uvrstila francoski Dessault z lovcem rafale in večevropski Eurofighter s typhoonom. Obe vrsti letal trenutno sodelujeta v zračnih operacijah zveze Nato v Libiji.

V skladu s pogodbo bo Indija do leta 2012 kupila 18 letal, medtem ko jih bodo preostalih 108 izdelali v Indiji.