Dolg bo odpisan nekaj tednov po tem, ko se bodo o tem dogovorili na Škotskem na zasedanju skupine G-8. Foto: epa
Dolg bo odpisan nekaj tednov po tem, ko se bodo o tem dogovorili na Škotskem na zasedanju skupine G-8. Foto: epa
Tony Blair in George Bush
Blair in Bush sta se o tem pogovarjala na začetku tedna, ko je Blair obiskal Washington. Foto: epa
Pevec irske skupine U2 Bono Vox
Eden od glavnih zagovornikov odpisa dolga afriškim državam. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Scot McClellan je dejal, da predstavniki obeh držav predlog predstavljajo finančnim ministrom skupine G-8, ki se v Londonu pogovarjajo o odpisu dolga 18 najrevnejšim državam sveta.

S tem bi 18 najrevnejšim državam odpisali 40 milijard dolarjev dolga. Velika Britanija to leto predseduje skupini G-8 in ga je razglasila za leto Afrike. Do srečanja skupine na Škotskem čez mesec dni želi doseči odpis dolga in soglasje glede pomoči območju.

Sporazum v skladu z dogovorom
Sporazum je v skladu s tistim, kar sta se ameriški predsednik George Bush in britanski premier Tony Blair dogovorila na srečanju v Washingtonu. Po predlogu se bo odpisalo 100-odstotkov dolga pri Svetovni banki, Mednarodnem denarnem skladu in Afriški banki za razvoj. Hkrati tudi povziva države, naj 18 državam odpišejo dvostranske dolgove, ki so že dosegle zahtevane standarde.

Med državami, ki jim bodo odpisali dolg, so tudi Benin, Bolivija, Burkina Faso, Etiopija, Gana, Gvajana in Mali.

Nasprotujoča si mnenja
Nemški finančni minister je ob prihodu na pogovore v London dejal, da upa, da bodo do srečanja na Škotskem dosegli dogovor, njegov britanski kolega Gordon Brown pa je zatrdil, da bo odpis dolga izredno obsežen in ga opisal kot največji odpis dolga v zgodovini.

Sprememba načina svetovne trgovine?
Razvojni lobi od finančnih ministrov zahteva, da revnim državam odpišejo ves dolg, podpre zahteve po povečanju pomoči na 100 milijard ameriških dolarjev in reformira način trgovanja, ki trenutno vlada v svetu. Na vlade naj bi vplival tudi naraščujoč pritisk javnosti, ki ga spodbujajo tudi napovedani koncerti Live 8.

Največja razhajanja so bila pri pogovorih o načinu odpisa dolga. London meni, da bi morale dolgove prevzeti bogate države, ZDA pa, da bi jih morali enostavno odpisati.