Odzivi na ameriško odločitev so večinoma kritični. Foto: Reuters
Odzivi na ameriško odločitev so večinoma kritični. Foto: Reuters
Nikki Haley in Mike Pompeo
Novico o umiku sta sporočila ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley in ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Foto: EPA
Generalni sekretar ZN-a Guterres je v odzivu sporočil, da bi si želel, da bi ZDA ostale v Svetu. Foto: Reuters
Pahor glavni govornik Sveta ZN-a za človekove pravice
ZDA se umikajo iz Sveta ZN-a za človekove pravice

Slovenija, ki zdaj predseduje Svetu Združenih narodov za človekove pravice, obžaluje ameriški izstop in opozarja, da lahko enostranska poseganja v institucionalni sveženj, na katerem temelji svet, pomenijo njegov zaton. "Kljub tej odločitvi verjamemo in pričakujemo, da bodo ZDA s svojim ravnanjem in zavzemanjem ter promocijo in varstvom človekovih pravic ostale vpete v njihovo krepitev v mednarodni skupnosti in tako prispevale k vlogi Sveta OZN-a za človekove pravice in k uveljavljanju njegovih temeljnih načel," so v odzivu zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Ob tem so dodali, da se Slovenija zavzema za učinkovito delovanje Sveta in njegov prispevek h krepitvi vloge človekovih pravic v svetu in da si bo tudi v prihodnje prizadevala, da bodo vse odločitve sprejete soglasno z vsemi državami članicami.

Odločitev ZDA je slaba novica
Slovenski predsednik Boruh Pahor je v današnjem nagovoru na zasedanju Sveta v Ženevi dejal, da je odločitev ZDA "slaba novica za Svet, ZN, ZDA in vsakogar, ki mu je mar za človekove pravice". Svet ZN-a za človekove pravice bo brez ZDA šibkejši, a tudi prizadevanja ZDA za spodbujanje človekovih pravic po svetu bodo šibkejša. Ob tem je poudaril, da človekove pravice lahko uspešno promoviramo, če sodelujemo. Sodelovati moramo za izboljšanje dela Sveta ZN-a.

Sodelovati moramo v dobri veri in spoštovanju človeškega dostojanstva. "Vsaka članica sveta, tudi Slovenija, bi morala vedno izpolnjevati svoje obveznosti na področju človekovih pravic in ohranjati najvišje standarde na področju človekovih pravic, tudi s podporo in izvrševanjem mednarodnega prava ter odločitev mednarodnih sodišč," je še dejal Pahor. "Vladavina prava za vsakogar je temelj zaščite človekovih pravic," je dodal.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley je naznanila, da se ZDA umikajo iz omenjenega sveta, kot razlog navedla protiizraelska stališča in članstvo več držav v omenjenem svetu, ki dovoljujejo kršenje človekovih pravic. Haleyjeva je dejala, da jim zaveze do človekovih pravic ne dovoljujejo ostati del hinavske organizacije, ki se iz teh pravic norčuje, dopušča pa možnost, da se ZDA vrnejo, ko bo Svet izvedel potrebne reforme. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da ni dvoma, da je imel Svet za človekove pravice nekoč plemenito vizijo, vendar danes ni dober branik človekovih pravic.

"Vse, kar Trumpa zanima, je obramba Izraela"
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odločitev Washingtona označil za pogumno, večina odzivov pa je kritičnih. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je prek svojega tiskovnega predstavnika sporočil, da bi "veliko raje videl," da bi ZDA ostale članica, visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Hussein pa je ameriški umik označil za veliko razočaranje. Kot je zapisal na Twitterju, bi morale, glede na stanje človekovih pravic po svetu ZDA storiti korak naprej, in ne nazaj. Al Hussein je pred dnevi ostro kritiziral Trumpovo politiko ločevanja otrok od staršev ob nezakonitih prehodih meje med Mehiko in ZDA in nekateri menijo, da je umik ZDA posledica teh ostrih kritik glede spornega ločevanja otrok in staršev.

"Ta odločitev je v nasprotju z ameriškimi interesi nacionalne varnosti in zunanje politike in bo otežila napredovanje prioritet človekovih pravic ter pomoč žrtvam po svetu," je v skupni izjavi sporočilo 12 organizacij za človekove pravice, med njimi Save the Children, Freedom House in United Nations Association-USA. "Vse, kar Trumpa zanima, je obramba Izraela," je dejal izvršni direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth.

Pahor glavni govornik Sveta ZN-a za človekove pravice
ZDA se umikajo iz Sveta ZN-a za človekove pravice