Hamdan je zdaj voznik taksija v Jemnu. Foto: EPA
Hamdan je zdaj voznik taksija v Jemnu. Foto: EPA

Salim Ahmed Hamdan se je leta 1996 zaposlil pri Osami bin Ladnu, najprej kot delavec na kmetiji, nato pa je napredoval v njegovega voznika.

Ameriške sile so ga prijele konec leta 2001 po vojaškem posredovanju proti talibanskemu režimu v Afganistanu in ga prepeljale v taborišče za teroristične osumljence v Guantanamu.

V ameriškem vojaškem oporišču na Kubi so ga leta 2006 obsodili zaradi sodelovanja v teroristični zaroti in nudenja podpore terorizmu, a ga je leta 2008 isto vojaško sodišče oprostilo dveh obsodb sodelovanja v teroristični zaroti, vendar pa je potrdilo obsodbo zaradi podpore terorizmu.

Kazen petih let in pol zapora je Hamdan že prestal in je danes zaposlen kot voznik taksija v rodnem Jemnu.

Podpora terorizmu zločin od leta 2006
S svojimi odvetniki je Hamdan leta 2006 dosegel, da je vrhovno sodišče razveljavilo posebna vojaška sodišča. Istega leta je ameriški kongres sprejel zakon o teh sodiščih, po katerem je bil Hamdan obsojen.

Toda prizivno sodišče je ugotovilo, da dejanja, ki jih je po navedbah tožilstva Hamdan izvajal med letoma 1996 in 2001, še niso bila vojni zločin po mednarodnem in ameriškem pravu.

Ohlapen pojem nudenja podpore terorizmu je namreč postal zločin šele leta 2006 z zakonom o posebnih vojaških sodiščih.

Hamdanovi odvetniki so ves čas zatrjevali, da je vodjo Al Kaide le vozil za plačo 200 dolarjev na mesec, čeprav mu je tožilstvo naprtilo še opravljanje dela telesnega stražarja in prevažanje orožja za talibane.

Za Hamdana oprostilna sodba nima posebnega pomena razen tega, da lahko ameriško vlado toži za odškodnino, vendar pa bo imel primer posledice za druge obsojence.