V Guantanamu na sojenje čaka okoli 270 osumljencev. Foto: EPA
V Guantanamu na sojenje čaka okoli 270 osumljencev. Foto: EPA

Za Hamdana, jemenskega državljana, je vojaško sodišče v Gunatanamu v sredo odločilo, da je kriv podpiranja terorizma, oprostilo pa ga je obtožb o kovanju zarote za umore. Grozila mu je dosmrtna zaporna kazen.

Bo dobil status "sovražnega borca"?
Glede na to, da je v kazen vključenih 61 mesecev, ki jih je Hamdan že preživela v priporu v Guantanamu, ameriškem vojaškem oporišču na Kubi, bi lahko na prostost prišel že čez pet mesecev, a Pentagon je dejal, da ga bo tudi po izteku tega časa zadržal kot "sovražnega borca". S tem ga lahko ameriške oblasti neomejene dolgo zadržujejo v ZDA, lahko pa se pritoži prizivnemu organu.

Trdi, da je bil le delavec
Hamdan, ki so ga ujeli v Afganistanu leta 2001 in ga maja naslednje leto prepeljali v Guantanamo, je ob določitvi zaporne kazni smehljaje odšel iz sodne dvorane in se zahvalil vojaški poroti, ki jo je sestavljalo šest ameriških generalov.

Hamdan, ki je star okoli 40 let, je priznal, da je med letoma 1997 in 2001 za plačo 200 ameriških dolarjev na mesec delal za vodjo teororistične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, a ni imel nikakršnih namenov sodelovati v vojni proti ZDA.

A. P.