V spornem zaporu v Guantanamu so zaprti številni teroristični obtoženci. Foto: EPA
V spornem zaporu v Guantanamu so zaprti številni teroristični obtoženci. Foto: EPA

Alija Hamzo al Bahlula iz Jemna, ki je bil eden pomembnejših ljudi v teroristični mreži Al Kaida, je obtožnica v 17 točkah bremenila kovanja zarote, v osmih točkah nagovarjanja k umoru, v desetih točkah pa zaradi zagotavljanja materialne podpore terorizmu. Al Bahlul se med sojenjem ni branil, obsodbo pa je sprejel popolnoma mirno. Al Bahlulu, ki je bil šele drugi zapornik v Guantanamu, ki so mu sodili, bi lahko zaradi vsake od točk obtožnice zdaj izrekli dosmrtno kazen.

Kazen bodo izrekli šele po posebnem zaslišanju, kjer bo pričal tudi oče mornarja, ubitega v napadu na ameriški rušilec USS Cole leta 2000. Al Bahlul naj bi po navedbah ameriške vojske pripravil videoposnetek omenjenega napada, s pomočjo katerega so nato urili in navdihovali teroriste Al Kaide v Afganistanu.

Šele drugo sojenje v Guantanamu
Prvo sojenje kateremu koli od domnevnih teroristov, ki so zaprti v Guantanamu, se je končalo šele avgusta letos. Porota posebnega vojaškega sodišča za teroristične osumljence je takrat nekdanjega bin Ladnovega voznika Salima Hamdana obsodila na pet let in pol zapora, potem ko je bil spoznan za krivega podpore terorizmu.

B. T.