Giltova je na svoji strani na Facebooku redno objavljala hvalnice strelnemu orožju. Foto: Facebook
Giltova je na svoji strani na Facebooku redno objavljala hvalnice strelnemu orožju. Foto: Facebook
Na kraju novega množičnega streljanja - tokrat v Pensilvaniji. Foto: AP

Šerifov namestnik okrožja Putnam je med patruljo na cesti opazil stoječ poltovornjak, v njem pa v voznikovem sedežu žensko, ki je gestikulirala za pomoč. Edini drugi potnik v vozilu je bil nepoškodovani deček, s katerim sta se peljala po novega ponija, poroča CNN.

"Sedela je v voznikovem sedežu, on pa je sedel na zadnjem sedežu, za njo. Ustrelil je naravnost čez sedež. Krogla je vstopila v njen križ, izstopila pa skozi trebušni predel. Krogla jo je prestrelila, naboj pa smo našli znotraj vozila. Šlo je za izstrelek ročne pištole, kaliber .45," je povedal načelnik Joseph Wells.

Oblasti so sporočile, da je orožje pripadalo Giltovi, ki ga je kupila legalno in ima na Facebooku odprto stran "Jamie Gilt for Gun Sense" ("Jamie Gilt za orožarsko razumnost"), kjer redno objavlja svoja proorožarska stališča. Na svoji zasebni strani na Facebooku pa se je nedavno pobahala, da se celo njen štiriletnik "navduši, ko lahko strelja v tarčo s kalibrom .22".

Detektivom se zaradi njenega zdravstvenega stanja še ni uspelo pogovoriti z Giltovo.

Po floridski zakonodaji velja za manjši prekršek, če oseba hrani nabito orožje na otrokom dostopnem mestu, v primeru Giltove pa se oblasti še niso odločile, ali bodo proti poškodovanki vložile obtožnico.

Streljanje na zabavi
Medtem pa je v Wilkinsburgu v zvezni državi Pensilvanija prišlo do streljanja na vrtni zabavi, v katerem je bilo ubitih pet ljudi. Po navedbah policije so streli prišli z ulice in ko so se udeleženci vrtne zabave poskušali skriti v hišo, je nekdo streljal nanje od strani ali s sosednjega vrta. Vse štiri žrtve, ki so umrle na kraju zločina, so bile ubite na verandi, ki je obrnjena na vrt. Ena ženska je umrla pozneje v bolnišnici.

"Na podlagi balističnih dokazov s kraja zločina policija domneva, da sta bila uporabljena dva različna kosa orožja, s katerima sta streljala dva človeka," je sporočila policija v okrožju Allegheny. Za zdaj ni bil še nihče aretiran, najmanj dva osumljenca pa sta na begu.

V ZDA v nasilju s strelnim orožjem vsako leto umre okoli 30.000 ljudi. Samo lani so našteli okoli 330 množičnih streljanj.