Zakon je prestal glasovanje v senatu, podobno naj bi bilo tudi v predstavniškem domu. Foto: EPA
Zakon je prestal glasovanje v senatu, podobno naj bi bilo tudi v predstavniškem domu. Foto: EPA
false
Ameriški predsednik Obama je že napovedal, da zakona ne bo podpisal. Foto: Reuters

Kot poroča Reuters, je senat zakon sprejel soglasno. Zakon omogoča, da preživeli in svojci tistih, ki so v terorističnih napadih 11. septembra umrli, zoper vlado Savdske Arabije vložijo tožbe in zahtevajo odškodnine.

Če bo zakon sprejel še predstavniški dom in ga bo nato podpisal predsednik Barack Obama, bo omogočil tožbe zoper Savdsko Arabijo, če bo dokazano, da je ta država kakor koli vpletena v napade na Svetovni trgovinski center in Pentagon. Savdska Arabija zanika kakršno koli vpletenost.

Zakon, ki sta ga predlagala demokratski senator iz New Yorka Chuck Schumer in republikanski senator iz Teksasa John Cornyn, naj bi prestal tudi glasovanje v predstavniškem domu, ki ga sicer obvladujejo republikanci, poroča BBC.

Po Schumerjevih besedah bi takšen zakon služil kot element odvračanja za države, ki bi pomagale pri terorističnih napadih na Američane.

Bela hiša ostro proti
Bela hiša je že sporočila, da je "resno zaskrbljena" glede omenjenega zakona. "Glede na skrbi, ki smo jih izrazili, si je težko predstavljati, da bi predsednik ta zakon podpisal," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Savdska Arabija je sicer ZDA že zagrozila z umikom svojih več sto milijard dolarjev vrednih naložb v ameriško gospodarstvo, če se jo bo povezalo z napadi 11. septembra, a senatorji so to označili za prazno grožnjo.