Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 140 glasov Ocenite to novico!
Charlottesville
Več sto protestnikov se je spopadlo s približno enakim številom njihovih nasprotnikov. Policija je pretepače razkropila. Foto: Reuters
Rasistični protest
Organizator shoda je dejal, da je bil dogodek "neverjeten trenutek za belce, ki so siti vsega in tega ne bodo več prenašali". V soboto bo v Charlottesvilleu skrajnodesničarski shod pod imenom "Združimo desnico", ki naj bi se ga udeležilo do 1.000 ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

ZDA: Spopadi med rasisti in njihovimi nasprotniki v Charlottesvillu

Trump obsodil nasilje
12. avgust 2017 ob 15:09,
zadnji poseg: 12. avgust 2017 ob 21:59
Charlottesville - MMC RTV SLO, Reuters

V Charlottesvillu v ZDA se nadaljujejo protesti rasistov proti načrtom za umik kipa konfederacijskega generala iz časa državljanske vojne. Izbruhnili so srditi spopadi med protestniki in njihovimi nasprotniki.

Malo pred poldnevom se je v mestnem središču zbralo več sto protestnikov, ki so nosili nacionalistične simbole in konfederacijske bojne zastave. Tam jih je pričakalo približno enako število nasprotnikov s plakati "nacisti pojdite domov" (Nazi go home).

Med njimi je prišlo do fizičnega obračunavanja, ki ga je BBC-jev novinar na terenu Joel Gunter opisal kot "ekstremno nasilno". Veliko pretepačev je nosilo čelade in ščite, številni med njimi tudi lesene palice. Po dalj časa trajajočih spopadih je policija protestnike razkropila tudi s pomočjo solzivca. Guverner Virginie Terry McAuliffe je za mesto namreč razglasil izredne razmere, ki policiji dajejo dodatna pooblastila. Policija je prek Twitterja sporočila, da so opravili tudi nekaj aretacij.

Po umiritvi fizičnega obračunavanja je voznik avtomobila zapeljal v množico nasprotnikov protesta, poroča BBC. Glede na videoposnetke, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, se je avto z veliko hitrostjo zapeljal v počasi vozeča vozila, ki jih je obkrožala množica ljudi. Očividec je povedal, da se je avtomobil po prvem naletu umaknil in se še enkrat zaletel v množico, pri čemer je "raztrgal" neko žensko. Reševalne službe so oskrbele večje število poškodovanih.

Nasprotovanje odstranitvi kipa generala Leeja
Mestne oblasti so napovedane proteste najprej sicer odobrile, a so dogodke po današnjem nasilju preklicale. Spopad se je sicer zgodil še pred napovedanim protestom proti odstranitvi kipa generala Roberta E. Leeja v mestu, poroča BBC. Lee je namreč v času ameriške državljanske vojne sredi 19. stoletja poveljeval enotam konfederacije, ki je zagovarjala sužnjelastništvo.

Trump obsodil proteste
Po današnjih spopadih se je oglasil ameriški predsednik Donald Trump in obsodil nasilje v Charlottesvillu. "Vsi moramo biti združeni in obsojati vse, kar je sovražnega. V Ameriki ni prostora za tovrstno nasilje," je tvitnil predsednik.

Petkov protest z referencami na kukluksklan
Organizator protesta pred univerzo v Virginii Jason Kessler, ki je mesto v preteklosti obtožil "protibelskega sovraštva", je dogodek opisal kot "neverjeten trenutek za belce, ki so siti vsega in tega ne bodo več prenašali". Udeleženci petkovega protesta so nosili bakle, kar so nekateri opazovalci označili za referenco na kukluksklan, in vzklikali "kri in zemlja" ter "eno ljudstvo, ena država, končajmo priseljevanje", poročanje tamkajšnjih medijev prenaša BBC.

Protestniki so vzklikali tudi "življenja belcev štejejo". Gre za posnemanje gesla ameriškega gibanja Življenja temnopoltih štejejo, ki opozarja na nasilje policije nad Afroameričani in diskriminacijo zoper temnopolte ljudi.

"Strahopetna parada sovraštva"
Župan mesta Mike Signer je protest označil za "strahopetno parado sovraštva, predsodkov, rasizma in nestrpnosti". Zbralo se je tudi nekaj ljudi, ki so na prizorišču priredili protiprotest. Imeli so transparent z napisom "Virginijski študenti delujejo proti belski nadvladi". Med skupinama se je vnel spopad in posredovala je policija.

Washington Post poroča, da je eden izmed protirasističnih protestnikov proti nekaterim udeležencem rasističnega shoda uporabil solzivec. Guardian pa poroča, da so protiprotestniki dejali, da so bili z baklami in solzivcem napadeni oni. Med napadenimi naj bi bila tudi ženska na invalidskem vozičku.

Pretežno liberalno mesto
Charlottesville je pretežno liberalno mesto. 86 odstotkov volivcev okrožja, v katerem je mesto, je lani volilo za demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Po odločitvi mestnega sveta za odstranitev kipa generala Leeja pa so začeli rasisti protestirati. Prejšnji mesec so podporniki rasistične organizacije kukluksklan priredili protestni shod, a jih je pričakalo precej več protiprotestnikov.

Nekateri opazovalci trdijo, da je izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA dala zagon skrajni desnici po vsej državi, še poroča BBC.

B. V., J. R.
false
Prijavi napako
Komentarji
Fräulein K.
# 12.08.2017 ob 15:29
Torej če kot belec rečeš da tvoje življenje šteje, si rasist.

Črnci vsak dan kričijo kako njihova življenja štejejo. Torej so rasisti.
Heldarion
# 12.08.2017 ob 15:23
Karkoli se je že zgodilo, težko očitaš folku, ki je v pretežno liberalnem mestu priredil shod, ki je označen za rasističnega, da je strahopeten.
Arnolfus
# 12.08.2017 ob 15:30
Hahaha, državljanska vojna v ZDA.

Na eni strani 100 milijonov kosov orožja, na drugi pa ljudje, ki ne vejo na kateri WC bi šli.
feminist
# 12.08.2017 ob 15:41
ampak pohvale za naslov rtvju - vsekakor bo s tem narasla kolicina strpnosti. fajn za javni medij.
R3d0X
# 12.08.2017 ob 16:11
Že po naslovu je jasno, da je avtor članka Boris. Na mmc je precej regresivnih "novinarjev", ampak on pa dobi medalje za prva tri mesta in še častno za četrto.

Par pointerjev za branje tovrstnih člankov;
ZDA: Protest rasistov proti umiku kipa konfederacijskega generala - neposredna označitev protestnikov za rasiste. Dokaz? Blowing in the wind.

Vzklikali so "življenja belcev štejejo". - kaj točno je s tem narobe? A mogoče ne? In zakaj se zadnji 2 leti tako ufurava članke, ki obravnavajo raso, glede na to da se to Slovenije tiče ama nič.

Udeleženci so nosili baklje, kar so nekateri opazovalci označil za referenco na Ku Kluks Klan - nekateri - prevod; dva ali trije na twitterju. Ku Kluks Klan - pozabljena organizacija, ki nima nobene omembe vredne moči več, pride pa prav kot bav-bav.

Gre za posnemanje gesla ameriškega gibanja "Življenja temnopoltih štejejo", ki opozarja na nasilje policije nad Afroameričani in diskriminacijo zoper temnopolte ljudi. - Če je določena populacija v hujših kriminalnih dejanjih vpletena za n-krat več kot ostale, je logično da bo policija bolj pozorna nanje. Btw, kakšna diskriminacija točno se jim dogaja? Mogoče sistemska? :)

Imeli so transparent z napisom "Virginijski študenti delujejo proti belski nadvladi". - zelo pomemben drobec za vključitev v članek, ane...

Guardian pa poroča, da so protiprotestniki dejali, da so bili z bakljami in solzivcem napadeni oni. Med napadenimi naj bi bila tudi ženska v invalidskem vozičku. - Vključimo osebo, ki se bo ljudem ekstra smilila.
Es
# 12.08.2017 ob 16:06
Logika Rtv. Black Lives Matter = borci za drzavljanske pravice. White Lives Matter = rasisti.
drg
# 12.08.2017 ob 15:51
Liberalno mesto --> za prepoved shoda in proti svobodi govora? :) Hmm .. že prav preveč predvidljivo. :)
dopisnik
# 12.08.2017 ob 16:18
Malo zgovinskih dejstev. Demokrati, ki so dominirali v državah članicah Konfederacije, so zagovarjali sužnjelastništvo. Odpravil ga je prvi republikanski predsednik ZDA, Abraham Lincoln!
kralj matjaž
# 12.08.2017 ob 15:40
Zakaj so rasisti?
A zato ker si želijo enakopravno svobodno državo.

Če pogledamo družbo danes kaj ugotovimo.
Če za neko delovno mesto pozicijo kandidira 6 kandidatov in kateri izmednjih ni izbran, so reakcije levice naslednej. Če ni izbrana
- ženska je podjetje šovinistično, prihaja do deskriminacije žensk
- homoseksualec je podjetje homofobno
- tujec je podjetje rasistično
- musliman je podjetje islamofobno
- kristjan ja prav je da tega psihopata niso zaposlili
- moški ja prav je da tega niso zaposlili.

Vidite to je problem. Da levica ustvarja družbo, kjer so oni priviligirani, oni lepo živijo z našim denarjem, mi pa kaj naj bomo tiho?
zelenko
# 12.08.2017 ob 16:41
Neverjetno kako bel človek hitro dobi predznak rasist, fasist, homofob, islamofob itd...
RESNICA
# 12.08.2017 ob 15:54
Če prav sklepam pisca:

Skrajni desničar = rasist????

S tem se krepko ne strinjam in lahko rečem, da je takšno enačenje skrajno nestrpno in povsem skladno z ideologijo, ki naj bi jo v sloveniji že prerasli, skrajnih levičarjev.

Povsem primerljivo z: Tat kriči - primite tatu in kaže na nekega drugega, le sebe ne....
drg
# 12.08.2017 ob 16:18
Najbolš je pa itak to, da največji antirasisti vedno živijo v belskih predelih. ;)
anny22
# 12.08.2017 ob 16:23
Ta "xy lives matter!" bo kmalu potrebno preimenovati v "race matters!"

Ravno zato se svetovni viri moči krčevito trudijo čim hitreje narediti medrasni človeški Babilon, še preden bodo znanstveniki potrdili, da obstajajo med rasami usodne razlike. Saj ni treba biti Einstein, da prideš do tega sklepa. Povprečna logika zadostuje. Če ni razlik nikjer in med nikomer, zakaj različne rase in različne kulture ustvarijo tako različne rezultate?
mkv
# 12.08.2017 ob 16:42
Zanimivo, da si pri nas nekdo, ki objavlja članke na javni rtv lahko privošči sovražni govor. Celo skupino ljudi (ki jih ne pozna) kar pavšalno označiti za rasiste je to nedvomno sovražni govor.
neprilagojen
# 12.08.2017 ob 16:29
belih je nekje 1.3 milijarde na planetu, to pomeni da je to manjsina!
prosim ne zatirajte manjsin, to ni lepo to se kosa z vaso ideologijo!!
ali ste mogoce, samo hinavski laznivci in govorite le tisto kaj vam pase ??
drg
# 12.08.2017 ob 16:20
Malo zgovinskih dejstev. Demokrati, ki so dominirali v državah članicah Konfederacije, so zagovarjali sužnjelastništvo. Odpravil ga je prvi republikanski predsednik ZDA, Abraham Lincoln!

Ne trudi se. Tega tile naši levičarji pač ne bodo želeli nikoli doumeti. Je preveč boleče. ;)
Rugess Nome
# 12.08.2017 ob 15:20
Amerikanci si bojo kmalu zakuhali državljansko vojno... vse sestavine so že v loncu
kralj matjaž
# 12.08.2017 ob 16:23
SrMaček
Kaj pa če imamo nekateri dovolj, da vi samo netite sovraštvo med nami. Da vsakega, ki se z vami ne strinja zmerjate z nacisti, fašisti, rasisti. S tem preprečujete kakršenkoli dialog in spodujate nasilje.
Joze Koder
# 12.08.2017 ob 16:18
Izvolitev Trumpa naj bi dala zagon skrajni desnici. Kaj ni kip stal tam že pred Trumpom?
drg
# 12.08.2017 ob 16:16
Jah, če so v ZDA dovoljeni vsi rasizmi, pa naj bo še beli.
$$$$$$
# 12.08.2017 ob 16:49
Hahaha.rasisti na delu.ce te iste rasiste pobarvamo na crno bodo pa borci za clovekove pravice itd.

In nenazadnje to napise bel clovek..rad bi tega novinarja v zivo srecal da ga nekaj vprasam
itak
# 12.08.2017 ob 16:22
Robert E. Lee je bil velik General prav tako je bil v osnovi zagovornik ene drzave sele ko je se je zaceli vojna se je pridruzil svoji Virginii novem zakaj sploh zakaj umikajo njegov kip. Po tem takem bi morali v Sloveniji umakniti vse Tito-je, Kardelje ....
GorskiVodnik
# 13.08.2017 ob 01:01
@Manos de Piedra
Moj vzdevek tukaj je po boksarju iz Paname, Roberto Duran "Manos de Piedra" (kamnite roke). Jaz spoštujem ljudi vseh ras. Zato tudi podpiram generala Leeja in jug ne pa jenkijev, ki so naredili genocid nad Indijanci in metali bombe po vsem svetu.

Lepo, potem se v marsičem strinjava. Opravičujem se za opazko, ampak zdelo se mi je, da skrajno poenostavljaš zgodovino ZDA. V državljanski vojni ni bilo nedolžnih ! Kar se tiče današnjega pojmovanja človekovih pravic, jim je verjetno bil najbližji predsednik Lincoln s svojim krogom izobražencev, ki se jim je zdelo nesprejemljivo, da je lahko človek v lasti drugega človeka in da ga lahko ta tudi ubije, če se mu tako hoče. Sever ZDA, 'jenkiji', če jih tako hočeš imenovati, je bil v naglem industrijskem razvoju. Potrebovali so množico delovne sile, ki bi bila čim bolj 'fleksibilna', kar najbrž veš, da je še danes mantra neoliberalcev po svetu. V praksi je to pomenilo, da imaš prostega delavca, ki ga zaposliš in plačaš, ko ga rabiš, po tem pa nimaš nobenih obveznosti do njega. Jenkiji so temu rekli: "Ditch him !". Smiselni prevod je, da ga potem, ko ga ne rabiš, suneš v obcestni jarek in je njegova stvar, če tam crkne.
Jug je funkcioniral bistveno drugače, zasnovan je bil na veleposestvih s suženjsko delovno silo. Pri resnih farmarjih se črnim sužnjem običajno niti ni tako slabo godilo, zdrav moški je stal 3.000 do 3.500 $. To je bilo primerljivo z vsoto, ki jo danes odšteješ za dober stroj (od 1/2 milijona navzgor). Kot danes vsak kapitalist gleda, da stroj dobro vzdržuje, da se mu bo amortiziral, so tako delali tudi sužnjelastniki. Sužnji so morali trdo delati na bombažnih poljih, ampak so dobili obilno in krepko hrano. Če so zboleli, so poklicali pravega zdravnika. Ko so ostareli, so delali na vrtu li popravljali orodja. In ko so umrli. so jih pokopali na družinskem pokopališču, seveda ne v marmorni grobnici lastnikov.
Tisti sužnji, katerih lastniki so bili kakšni kmetavzi ali zasvojenci z igrami na srečo, so pa preživljali pekel na zemlji. Garali so podhranjeni, bičali so jih, če niso naredili dovolj. V glavnem, usode teh mož in žena so bile zelo različne.
Ko pa so po koncu vojne postali osebno svobodni, so mnogi med njimi prišli dobesedno z dežja pod kap. Nihče jih ni naučil, kako poskrbeti zase. S severa pa so prišli razni državni upravitelji, ki so jih imenovali 'carpetbaggers'. To pa potem, ker so se do svojega položaja prislinili po zvezah, in so vse svoje premoženje prinesli v pleteni torbi, ker za kaj več niso imeli denarja. Po nekaj letih pa so si izdatno 'opomogli', nabrali so si premoženja v deset tisočih ali sto tisočih in se vrnili na sever. Ti/vam je ta zgodba o 'osvoboditeljih' kaj znana ?
Jug je 'popušil', ker s svojo obliko družbeno-ekonomskih odnosov ni bil kos industrializiranemu severu. V vsaki vojni je odločujoča ekonomija. Kot običajno, so pa 'ta kratko' potegnili običajni ljudje, v tem primeru osvobojeni črnci. Zanje se ni zmenil nihče, sami pa so bili že 2 - 4 generacije vzgojeni v suženjstvu. Potem je genera Nathan B. Forrest ustanovil KKK. Najprej kot 'samozaščitno organizacijo', ker so se občasno celo pojavljale razbojniške tolpe, ki so jih sestavljali pretežno črnci. V kaj se je pa to izrodilo, pa menda ni treba pripovedovati.
Skratka, ni nobenih razlogov, da bi glorificirali generale z nobene strani. Tudi jaz sem bral, da so bili včasih konfederacijci v dobrih odnosih z nekaterimi indijanskimi plemeni (Texas). Se pa ne spomnim več, kje.
Kar se teh demonstracij tiče, sem že v prejšnjih komentarjih povedal svoje mnenje, protestirati se da na druge načine, ne v 'svetli tradiciji KKK'. Verjetno bi jim bili pripravljeni celo bolj prisluhniti. O ameriški državljanski vojni pa sem napisal svoje mnenje.

PS Nisem diplomant FDV, da mi ne bo kdo podtikal !
zapatist
# 12.08.2017 ob 18:26
@ni maintre

Kje so ženske?
Njim baje še ni hudo. Vsaj naši komentatorji pravijo, da si ga najbolj naj...če si bel hetero moški.
Ples
# 12.08.2017 ob 17:06
@WeeBay
Seveda sem nevtralen. Zakaj meniš da nisem?

Zaradi številnih tvojih komentarjev .... pa tudi v citiranem ugotavljaš, da so levičarji vsaj 5x slabši od desničarjev.
Saj temu lahko seveda rečeš nevtralna ocena, če se bolje počutiš. Tudi tvoje navdušenje nad Donaldom lahko opišeš kot nevtralno ;)
darkwader
# 12.08.2017 ob 19:22
RJSlo

Kar si napisal je res, vendar je treba vse skupaj spraviti v neko časovnico, na primer, ko so že vse večje sile ukinile sužnjelastništvo, je predvsem južni del ZDA še kar vztrajal, še več v vojno so se spustili za tak način življenja in to proti sonarodnjaku.
zapatist
# 12.08.2017 ob 16:00
@resnica

Skrajnj desničarji so ponavadi tudi skrajni nacionalisti ali rasisiti.

Kaj ti ni jasno?
In zakaj je nesrpno reči bobu bob?
In od kdaj je preživeto, da so skrajni desničarji večinoma tudi nacionalisti in rasistii?

Je mački kdo stopil na rep?
Seesaw
# 13.08.2017 ob 00:09
Jerome Vanghewule ime voznika
izbrisani vsi profili, facebook, tweeter..... je pripadnik antife
ali po pomoti ali pa z tem namenom, da se prikazejo desnicarji v crni luci


Bo treba prenehati z branjem /pol/ propagande.

darkwader
# 13.08.2017 ob 00:01
Poleg tega bi rad še pojasnilo naših zagovornikov protesta kako to, da vidimo paradirat na tem protestu same tipe?

Hja, tu gre pa za ta prave dece, saj veš ona mora biti doma skrbeti zanj in njegove otroke, če pa naredi kaj narobe pa batine.
darkwader
# 12.08.2017 ob 19:13
los-t

Resnica ni moja ali naša, je ena sama. Nekateri imate pa z njo resne probleme, tu pa pridejo prav alt dejstva.
GorskiVodnik
# 12.08.2017 ob 18:40
@ni maitre
Mene pa zanima na kateri dan je bog ustvaril rasista?


Po mojem tisti dan, ko je ponarejal in zakopaval fosile dinozavrov. Model je imel pri roki...
Fräulein K.
# 12.08.2017 ob 16:55
Dokler se bomo belci delili na anarhiste, komuniste, skrajno leve, leve, levo sredino, desno sredino, desne, skrajno desne, fašiste, naciste... nam ni pomoči. Tisti ki držijo vse niti v rokah se pa nam smejejo.
vnk
# 12.08.2017 ob 16:17
Ne razumem zakaj so ljudje, ki izkazujejo definicijo rasizma, občutljivi na to etiketo. Če postavljaš svojo raso nad drugo, se pa res ne smeš sramovat besede, ki označuje to lastnost.

Ti ne razumeš, kako težko je rasistom bilo v preteklosti, v Sloveniji so se morali celo večnost voziti naokoli, da so našli črnca za obest... mnogokrat so celo praznih rok ostali, da o cenah bencina ne bi. K sreči se časi spreminjajo na bolje! /s

Enim ljudem pač ni do neke raznolikosti, kar še ne pomeni, da so pač neki težki rasisti, nedvomno pa človek vrže puško v koruzo, ker za nekatere ni nikoli dovolj strpen, razen če se popolnoma podredi ideologiji.
SrMaček
# 12.08.2017 ob 16:07
Ne razumem zakaj so ljudje, ki izkazujejo definicijo rasizma, občutljivi na to etiketo. Če postavljaš svojo raso nad drugo, se pa res ne smeš sramovat besede, ki označuje to lastnost.
Henrik
# 12.08.2017 ob 15:20
Očitno bo moral Devil went down to Georgia še enkrat oz večkrat. In potegniti pot do Alabame, t.i. redneck state.
Lukamkg
# 13.08.2017 ob 07:23
Kr naj se doma potolčejo, svetu bo boljše.
kremen
# 13.08.2017 ob 02:03
Seveda RTV ni napisal niti enega članka o "Black Lives Matter" ko so zažigali mesta.
VxMxPx
# 13.08.2017 ob 00:40
RTV, vaše poročanje je sila pristransko. Ravno takšni članki kot je ta, silijo ljudi da zavijejo skrajno desno. Šele začenja se. Jaz si ne želim živeti v svetu ekstremov in neprestane napetosti. Pa vi? Bi se mediji torej lahko prosim končno nekoliko uravnovesili?

Ne vem komu vse to služi, ampak meni ne deluje več kot naključje. Imamo zopet rasno nestrpnost, vojno med spoloma, uničen koncept družine. Moralno smo na dnu. Imamo verske nestrpnosti. Novo hladno vojno. Progresivna levičarska ideologija, res bravo. Ampak, še vedno ni čas da se uravnovesimo, mar ne?
darkwader
# 13.08.2017 ob 00:12
neprilagojen

Bo očitno treba brat bolj kredibilne novice.

Bravo Seesaw ;)
slaya
# 12.08.2017 ob 23:58
Poleg tega bi rad še pojasnilo naših zagovornikov protesta kako to, da vidimo paradirat na tem protestu same tipe?
GorskiVodnik
# 12.08.2017 ob 23:43
@neprilagojen
@MODERATOR !
genialnost ima vedno mejo in tezko jo je preseci toda idiotizem nima dna
Zapisal sem:
Se povsem strinjam. Ampak to velja tudi zate.

In bil izbrisan.
Moj zapis je bil namenjen @neprilagojen - emu, naj se zaveda, da bomo po tem kriteriju ocenjevali tudi njegove prispevke. Nisem ga imenoval idiota, niti na to namigoval. Ali je tako težko razumeti popolnoma jasna sporočila ? Nikogar na tem portalu še nisem žalil, res pa je, da sem bil pogosto sarkastičen. V tem primeru pa ni šlo niti za eno niti drugo. Ali je to po novem prepovedano ? Smo tisti, ki se trudimo, da bi razmišljali z lastno glave, nezaželeni na tem portalu ?
Harmonist
# 12.08.2017 ob 20:07
Še malo, pa bomo obrambo pred turškimi vpadi označili za islamofobijo, kajne?
pace
# 12.08.2017 ob 19:52
Sem šla pogledat v stari Leksikon Cankarjeve založbe iz leta 1973, ko še ni bilo v navadi kar nekaj povprek zmerjati z rasizmom. Piše: "Za razpoznavo posameznih človeških ras služijo prvenstveno zunanje telesne značilnosti, npr. barva kože in las, oblika las, nosu in obraza. Obstajajo tudi razlike v proporcih genov krvnih grup in krvnih faktorjev in še drugih polimorfnih sistemov."
Na straneh 818/819 pa je objavljenih 32 fotografij posameznih značilnih rasnih tipov in za vsako napisano tudi ime. Ja, bili so časi, ko še nismo živeli v rasistični družbi in so takšne vednosti spadale k splošni izobrazbi in ne pod rasizem.
anny22
# 12.08.2017 ob 19:44
Že stari Hebrejci so po Bibliji imeli sužnje izmed svojih vrst, vendar so jih bili dolžni po najkasneje 7 letih osvoboditi.

Ugodnost je veljala samo za sužnje hebrejskega izvora. Vsi iz ostalih ljudstev so bili sužnji do smrti in so se po smrti gospodarja dedovali na naslednike. Niso bili teli Hebrejci neke vrste...rasisti? :)
Ramus
# 12.08.2017 ob 17:31
Trump je nevtralen in gre po principu*

In je kot prvi "nevtralni" predsednik po 72 letih demontiral Johnsonov amandma in najbolj skrajni desnici v ZDA omogočil prepletanje cerkve in politike,.... he he he. Res pravi nevtralnež :)
ni maitre
# 12.08.2017 ob 17:28
Največje žrtve rasizma so podalpski alt-rightovci, njim se godi največja krivica!
mb128
# 12.08.2017 ob 17:11
No rasisti in antifašisti se že spopadajo!
Independent
Hja, katera življenja pa so pomembna sedaj?! Hm, očitno je za nekatere pomembna le lastna rit!
Ti meni rit ližeš jaz pa tebi v usta serjem! Kaj porečeta na ta slogan?
mb128
# 12.08.2017 ob 16:25
Eh ja eh ja kam gre ta svet. Mislim a ni čudno, da se prav vsi počutijo zatirane?! Mislim, ta svet je vedno bolj zmešan!
slaya
# 13.08.2017 ob 09:05
Torej, lahko nehate širiti lažne novice o nekih Jeromih.

Imamo sliko ter ime in priimek voznika, ki je zapeljal v množico, ubil enega in jih ranil 19: James Alex Fields Jr.


Slovenski podporniki tega protesta, tako kot ste nas klicali na kolektivno odgovornost ob napadih džihadistov in k pojasnilom, vas pozivam, da pojasnite zakaj je to storil in kaj je potrebno storiti, da se to ne bo dogajalo. Pojasnite tudi kaj bi vi naredili s tem človekom. Ter želim, da pojasnite še, kako to, da so na tem protestu paradirali praktično sami moški.
k500
# 13.08.2017 ob 07:52
v new orleansu so kip g. lee-a umaknili maja tega leta, brez protestov.


kip g. lee-ja v charlottesville, so postavili leta 1924.

kaj je pa člane mestnega sveta, kateri so glasovali za odstranitev kipa po 93 letih začelo motiti sami vedo. izgleda, da je malo zamere med demokrati in republikanci, pa
so demokrati presodili, da imajo vso oblast v rokah ter, da jih nihče ne bo oviral pri njihovem delu, so zavihali rokave, ter izglasovali odstranitev kipa. kar niti ni bilo tako težko, ker imajo večino v mestnem svetu.

ampak izgleda, da so se pri tem malo ušteli.
Kazalo