Sirska vojska je v zadnjih mesecih zaostrila blokado uporniških območij. Foto: EPA
Sirska vojska je v zadnjih mesecih zaostrila blokado uporniških območij. Foto: EPA
Sirska vladna vojska
V bližini Damaska je danes eksplodiral avtomobil bomba. V eksploziji in strelskem obračunu, ki je temu sledil, je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih najmanj 16 vojakov sirske vladne vojske. Foto: EPA

Vsaj tri predmestja Damaska - Jarmuk, Vzhodna Guta in Mudamijah - že mesece obkoljujejo provladne sile, ki od upornikov zahtevajo vdajo ali pa še nadaljnje stradanje. V zadnjih dneh so sunitski verski voditelji izdali dovoljenje, da lahko ljudje v stiski jedo tudi mačke, pse in osle, ki v islamu sicer veljajo za koristne živali, neprimerne za prehranjevanje.

Prvi smrtni primeri zaradi podhranjenosti
"Pozivamo sirski režim, da nemudoma dovoli dostop konvojem s pomočjo,"
so zapisali na ameriškem zunanjem ministrstvu, kjer poudarjajo, da imajo poročila o umiranju otrok samo nekaj kilometrov stran od predsedniške palače v Damasku.

Po zatrjevanju Washingtona so ljudje v omenjenih treh predmestjih že več kot leto brez osnovnih potrebščin, saj režim namenoma preprečuje vsakakršno pomoč četrtim, ki jih nadzorujejo uporniki. Sirski aktivisti poročajo, da so že zaznali prve smrtne primere zaradi podhranjenosti.

Ostri boji na vzhodu Sirije
Trenutno najhujši boji v že dve leti trajajoči državljanski vojni potekajo na vzhodu države za mesto Deir al Zor, ki leži ob reki Eufrat in je bilo dolgo pod nadzorom upornikov, ki pa se soočajo z vladno ofenzivo. V četrtek je bil tam ubit eden vodilnih Asadovih generalov Džama'a Džama'a, ki je nekoč poveljeval sirskim obveščevalcem v Libanonu. Generala je ustrelil uporniški ostrostrelec, za kar so se vladne sile maščevale z obsežnim letalskim bombardiranjem.

Libanonski romarji izpuščeni po 17 mesecih
Po skoraj letu in pol se je medtem končno razrešila drama devetih ugrabljenih Libanoncev. Šiitske romarje so že maja lani ugrabili uporniki v Siriji, avgusta letos pa je sledil protiudarec v Libanonu, kjer so ugrabili dva turška pilota.

Kot je najprej v petek sporočil libanonski notranji minister Marvan Čarbel, je devet libanonskih romarjev že na poti v Turčijo, libanonski premier Nadžib Mikati pa je pozneje dodal, da so "na varnem kraju in pripravljeni na vstop v Libanon".

Tja jih bo po Mikatijevih besedah pospremil katarski zunanji minister Haled Al Atija, ki je za televizijo Al Džazira dejal, da je prav njegovo posredovanje vodilo v izpustitev deveterice.

Turška pilota še nista v domovini
Libanonci so bili ugrabljeni maja lani v severni sirski provinci Alep, medtem ko so se po navedbah njihovih družin vračali z romanja v Iranu. Letos avgusta sta bila nato v Bejrutu ugrabljena turška pilota, njuni ugrabitelji pa so v zameno za izpustitev zahtevali osvoboditev libanonske skupine. Po navedbah Turčije naj bi bila tudi pilota kmalu izpuščena.