Že pred spremembo zakonodaje so v Washingtonu potekali protesti v bran obstoječih pravil glede uporab stranišč in slačilnic. Foto: Reuters
Že pred spremembo zakonodaje so v Washingtonu potekali protesti v bran obstoječih pravil glede uporab stranišč in slačilnic. Foto: Reuters

Navodila je lani maja uvedla administracija prejšnjega predsednika Baracka Obame, vendar pa dejansko niso bila nikoli v uporabi, saj jih je po tožbi 13 zveznih držav avgusta lani blokiral teksaški zvezni sodnik.

Po besedah ministrice za izobraževanje Betsy DeVos je odločitev o uporabi stranišč in slačilnic znova v rokah šolskih okrožij in zveznih držav, še naprej pa velja, da je treba zagotoviti razmere, v katerih se bodo vsi otroci lahko varno učili in napredovali.

Zvezne države imajo različne zakone v boju proti diskriminaciji, kar je bil glavni argument zagovornikov pravic homoseksualcev, biseksualcev in transseksualcev v zagovoru navodil, ki sta jih lani državno financiranim šolam in šolskim okrožjem izdali ministrstvi za pravosodje in izobraževanje. Le 15 ameriških zveznih držav izrecno ščiti pravice transseksualcev, šolska okrožja in šole pa imajo različne pravilnike, zato so se zavzemali za sprejetje zakonodaje na državni ravni.

Obamova direktiva je lani ob sprejetju izzvala mešane odzive: zagovorniki pravic homoseksualcev, biseksualcev in transseksualcev so jo pozdravili kot nov korak varstva pravic transseksualcev, drugi pa so bili kritični, ker naj bi kršila pravico drugih šolarjev do zasebnosti in varnosti. Med njimi so bili starši deklic, ki so dejali, da se deklice niso dobro počutile v slačilnici skupaj s fantom, ki se počuti kot dekle.

Trump je v predvolilni kampanji dejal, da bi morali transseksualci uporabljati tisto stranišče, ki se jim zdi primerno, po ostrih kritikah republikanskih kolegov pa je svoje stališče spremenil.