Al Abadi je vodenje Iraka prevzel sredi vojne proti sunitskim skrajnežem. Foto: Reuters
Al Abadi je vodenje Iraka prevzel sredi vojne proti sunitskim skrajnežem. Foto: Reuters
John Kerry
Kerry bo na Bližnjem vzhodu iskal koalicijo za boj proti Islamski državi. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry je imenovanje nove iraške vlade označil za veliko prelomnico in temelj ukrepanja proti Islamski državi. Sam je prepričan, da lahko nova vlada združi raznolike skupnosti za trden Irak, pri čemer bodo ZDA novi vladi stale ob strani pri uresničevanju nacionalnega načrta proti dolgotrajnim političnim in gospodarskim zameram.

Al Abadi je po potrditvi v iraškem parlamentu napovedal nadaljevanje vojaških operacij proti oboroženim tolpam in teroristom do končne zmage. Pripadniki skrajnega gibanja Islamska država so v junijski ofenzivi zasedli večji del severnega Iraka in porazili nemočne iraške varnostne sile. Po robu so se jim postavili kurdski borci, a šele potem ko so ZDA začele letalske napade na skrajneže.

Obama in Al Abadi sta se v telefonskem pogovoru takoj po oblikovanju nove vlade strinjala o nujnosti konkretnih ukrepov, s katerimi bi odgovorili na medsebojne zamere Iračanov. Prejšnji premier Nuri Al Maliki, ki si je po osmih letih vladanja prizadeval še za tretji mandat na čelu vlade, po mnenju kritikov zaradi svoje sektaške politike nosi velik del odgovornosti za poglabljanje razkola med večinskimi šiiti in sunitsko manjšino, kar je tudi pripeljalo do vzpona skrajnežev.

"Iraški premier je izrazil svojo zavezo, da bo sodeloval z vsemi skupnostmi kot tudi z regionalnimi in mednarodnimi partnerji za okrepitev zmožnosti za boj proti temu skupnemu sovražniku," so po pogovoru obeh voditeljev sporočili iz Bele hiše.

ZDA iščejo podporo za boj proti skrajnežem
Čeprav Al Abadi še ni imenoval ministra za obrambo in notranje zadeve, pa je obljubil, da bo to storil v tednu dni, kar je napovedal tudi Kerry, ki se je že odpravil na pot na Bližnji vzhod, kjer bo iskal podporo za strategijo Obame v boju proti Islamski državi, ki jo bo ameriški predsednik po napovedih predstavil v sredo.

"Skoraj vsaka država ima svojo vlogo pri odpravi grožnje Islamske države in zla, ki ga predstavlja. Nekatere bodo prispevale vojaško pomoč, druge humanitarno, tretje pa bodo prekinjale finančne tokove za Islamsko državo in preprečevale prihod tujih bojevnikov v Irak," je dejal Kerry in ob tem poudaril še pomen boja proti izkrivljanju ene izmed velikih miroljubnih svetovnih ver in podpore novi iraški vladi.

Po Kerryjevih besedah sta Savdska Arabija in Kuvajt namenila več sto milijonov dolarjev za humanitarno pomoč, Združeni arabski emirati razbijajo podporne mreže skrajnežev, Albanija in Estonija pošiljata iraškim Kurdom vojaško opremo, Kanada vojaške svetovalce, Francija in Velika Britanija sodelujeta z ZDA pri vojaških operacijah proti Islamski državi, denar nakazuje tudi Japonska, Avstralija pa sprejema begunce. Arabska liga je sicer v ponedeljek sprejela resolucijo, v kateri poziva k boju proti sunitskim skrajnežem na politični, vojaški in pravosodni ravni.