Kuba in ZDA upajo, da bodo diplomatske odnose znova vzpostavile na vrhu obeh Amerik v Panami. Foto: Reuters
Kuba in ZDA upajo, da bodo diplomatske odnose znova vzpostavile na vrhu obeh Amerik v Panami. Foto: Reuters

Ministrstvo za finance je sporočilo, da so s seznama podpornic terorizma črtali več deset kubanskih podjetij, med njimi tudi podjetja, povezana s kubansko turistično industrijo, in turistične ladje, ki lahko zdaj poslujejo v ZDA in z ameriškimi podjetji.

Administracija predsednika Baracka Obame je ukrep označila kot novega v vrsti ukrepov za zbliževanje odnosov med državama. Ti so se začeli izboljševati konec lanskega leta, ko sta si državi izmenjali zapornike, Kuba je nato izpustila vse politične zapornike, Obamova administracija pa je olajšala sankcije proti Kubi.

Na mizi še pogajanja o odprtju veleposlaništev
Državi se v luči obnovitve diplomatskih odnosov trenutno pogajata o ponovnem odprtju veleposlaništev v obeh prestolnicah, a Kuba vztraja, da jo ZDA najprej odstranijo s seznama držav podpornic terorizma. To je nujni pogoj tudi za normalno finančno poslovanje, saj bo Kuba brez tega morala za delovanje svojega veleposlaništva v ZDA plačevati v gotovini.

Kubanci upajo, da jih bodo ZDA s seznama umaknile pred popolno normalizacijo diplomatskih odnosov, obe državi pa glede tega merita na vrh Amerik, ki bo 10. in 11. aprila v Panami. Kuba se bo vrha udeležila prvič, tam pa naj bi si predsednika Barack Obama in Raul Castro kot simbolni znak izboljšanja odnosov segla v roke.

ZDA odnose s Kubo prekinile, ko je na oblast prišel Fidel Castro
Washington in Havana sta diplomatske odnose prekinila po začetku kubanske revolucije, ko je oblast na otoku prevzel Fidel Castro. ZDA so takrat uvedle tudi gospodarsko zaporo Kube, ki še ostaja, a so v luči otoplitve odnosov med državama le nekoliko omilile sankcije proti državi in dovolile uporabo ameriških kreditnih kartic na Kubi, omilile prepoved uvoza blaga s Kube in potovanj. Američani, ki bodo obiskali Kubo, bodo lahko po novem domov prinesli tudi cigare in rum v vrednosti do 100 dolarjev.