Tako demokrati kot tudi republikanci intenzivno pozivajo k predčasnemu glasovanju. Foto: STA
Tako demokrati kot tudi republikanci intenzivno pozivajo k predčasnemu glasovanju. Foto: STA
Obama je svojo glasovnico izpolnil na volišču v Chicagu. Foto: EPA

Med volivci, ki so svoj glas že oddali, je tudi trenutni predsednik ZDA Barack Obama, ki za zdaj zanesljivo vodi pred republikanskim izzivalcem.

Tako Obama kot tudi republikanec Mitt Romney sta volivce pozvala, naj se ne le udeležijo volitev, ampak tudi izkoristijo svojo pravico do predčasnega glasovanja pred volitvami 6. novembra.

Ankete, opravljene med volivci, ki so že glasovali, kažejo, da demokratski kandidat Obama vodi v številnih ameriških zveznih državah. Po anketi Reutersa/Ipsosa na vzorcu 960 volivcev je za Obamo do zdaj svoj glas oddalo 54 odstotkov volivcev, za Romneyja pa le 39 odstotkov. Do zdaj je glasovalo 18 odstotkov registriranih volivcev.
Obama volil v Chicagu
Predčasno glasovanje se je v nekaterih zveznih državah začelo že septembra, trenutno pa poteka v skoraj vseh 50 zveznih državah. Analitiki ocenjujejo, da bi pred 6. novembrom lahko glasovalo rekordnih 40 odstotkov volivcev.

Kot smo že poročali, je možnost predčasnega glasovanja izkoristil tudi Barack Obama, ki je s tem postal prvi ameriški predsednik, ki je to storil. Obamovo glasovanje na volišču v "njegovem" Chicagu je bilo del njegove kampanje, s katero spodbuja predčasno glasovanje. Analitiki menijo, da je na volitvah leta 2008 prav možnost predčasnega glasovanja znatno prispevala k Obamovemu uspehu.

Rekordni dve milijardi vredna kampanja
Medtem pa je ameriška predsedniška kampanja do konca tedna po zbranem in porabljenem denarju presegla novo magično mejo dveh milijard dolarjev, kar krepi glasove kritikov, ki menijo, da ima denar v ameriških volitvah preveliko vlogo. Vendar je stanje takšno, kot je, in denar kandidatom dajejo tako bogati kot "navadni" državljani.

Leta 2008 je šlo za predsedniške volitve 1,8 milijarde dolarjev inflaciji prilagojenega današnjega denarja. Kampanji Obame in Romneyja sta letos skupaj zbrali okrog 1,7 milijarde dolarjev, okoli 300 milijonov pa so dobili tako imenovani odbori za politične akcije (Pac). Ti so v bistvu velika luknja zakonske omejitve dovoljene vsote, ki jo lahko posameznik prispeva posameznemu kandidatu. Paci izdelujejo in objavljajo oglase za blatenje ene ali druge strani. ki večinoma nimajo nobene zveze z dejstvi.

Romney je oktobra po zbranem denarju prehitel Obamo. Nabral je 111,8 milijona dolarjev, Obama pa 88,8 milijona. Obama ima več donatorjev kot Romney, vendar pa ima republikanec prednost, ker zakon dovoljuje več denarja kot pred leti. Posameznik lahko kandidatu za volitve nakaže skupaj 5.000 dolarjev. Leta 2000 je bila meja pri 2.000 dolarjih. Ček za 5.000 dolarjev povprečen demokratski volivec težko nameni za volitve, povprečen republikanski pa lažje.